El Cezeri'nin sibernetik harikası eserleri UNIQ Expo sergilenecek

El Cezeri'nin sibernetik harikası eserleri UNIQ Expo sergilenecek

Dünyanın ilk insansı robotları, şifresi Enigma’dan bile güçlü kilitler, hâlâ kullandığımız 4 zamanlı dişli mekanizmalar, zamanı hassas şekilde ölçen saatler ve krank mili gibi pek çok eserin yer aldığı Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri Sergisi, 15 Şubat'ta UNIQ Expo'da kapılarını açıyor.

Zamanı aşan fikirleri, bakış açısı ve felsefesiyle modern mekaniğin babası kabul edilen; Artuklu Sarayı'nın 26 yıl başmühendisliğini yapan, Anadolu’nun en büyük mucidi  Ebû'l-iz El Cezeri'nin olağanüstü makineleri, mekanik tarihinin görkemli hikayesini ziyaretçilere sunacak,

Cezeri Müzesi'nden yapılan açıklamaya göre; Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri Sergisi”, 15 Şubat'ta İstanbul'daki UNIQ Expo'da kapılarını açıyor. 15 yıl boyunca üzerinde büyük bir titizlikle çalışılan Cezeri’nin kendi kitabı Kitab-ül Hiyel'indeki tarife uygun ve çalışır vaziyette üretilen makinalarını karşımıza çıkaracak sergi, adeta bir bilim tarihi arkeolojisi sayılabilecek yapısıyla dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor. 1500 m2’lik alanda, içerisinde boyutları 4 metreyi bulan dev makinelerle birlikte 66 farklı alete, makineye ve çeşitli düzeneklere yer veren sergi, 7'den 77'ye herkese ilham kaynağı olmaya hazır.

“Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri Sergisi”nde Cezeri’nin olağanüstü makineleri ve Türk-İslam sanatının estetik ve tarihi unsurları dışında; Antik Çin, Mısır, Yunan ve çağdaş Batı medeniyetlerinin bilim adamları da mekanik tarihinden çeşitli örneklerle karşımıza çıkacak.

Bilimden sanata, tarihten mekaniğe ait birçok etkileşimli öğe ile ziyaretçileri bilgilendirerek sıra dışı bir sergi deneyimi sunacak “Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri Sergisi” 15 Haziran'a kadar ezilebilecek.

UNIQ Expo, Ayazağa Mahallesi, 4, 34, Maslak Ayazağa Caddesinde.

www.cezerimuzesi.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar