Düzce Tarihi Eser Envanteri

Düzce Tarihi Eser Envanteri

Düzce Tarihi Eser Envanteri

 

Konuralp  Müzesi

Antik Tiyatro

Tarihi Milattan Önce 3. Yüzyıla kadar dayanan Konuralp Antik Kenti, Konuralp Müzesi, Roma Köprüsü, Su Kemerleri ve Antik Tiyatrosu ile Düzce ilinin tarihi ve kültürel değerlerini içinde barındırmaktadır.

Konuralp'in tarihi zenginliğini gösteren en önemli kalıntılarından biri Antik Tiyatrosudur. Halk arasında 40 Basamaklar olarak bilinen antik tiyatro, M.S. birinci yüzyıla kadar yöreye hakim olan Prusias Krallığı döneminin sanatsal zenginliğini gösteren en canlı eserler arasındadır.

Tepenin üst kısmına yaslanmış olarak duran 2000 yıllık tiyatro, yarı daire şeklinde olup, iki ucu kesilmiş, oturma kademeleri yarı daireden daha kısa bir şekil almıştır. Güneye bakan tiyatronun uzunluğu 100 metre, genişliği ise 74 metredir. Beyaz, sağlam ve mahalli güzel kalkerli taşlardan yapılmıştır. Üst kısmındaki oturma kademelerinin yarısı iyi korunabilmiş durumdadır. Aslan pençeleri ile süslenmiş olan oturma kademelerini bölümlere ayıran yedi merdiven bulunmaktadır.

Sahne binası büyük dikdörtgen şeklinde olan tiyatronun, sağda ve solda bir koridora açılan kemerli geçitleri ile orkestranın bulunduğu kesime geçilen bölümleri bulunmaktadır.. Kemerlerden yalnızca en sağdaki, yarı daire şeklinde ve örtülü olanı bugüne kadar ayakta kalabilmiştir.
Sahnenin önündeki üç büyük kemerli kapıdan ise bu gün yalnızca biri sağlam olarak duruyor. Cephede korniş altında büyük harflerle yazılı Yunanca kitabeden ise küçük bir parçası bugüne kadar muhafaza edilebilmiştir.
Antik Tiyatroya uzanan dar bir yol üzerinde, Atlı Kapı olarak anılan bir kapı bulunmaktadır. Bulunduğu sokağa da adını veren Atlı Kapı’nın ikinci defa kullanılmış olan yerel taşlardan yapılmış büyük bir lentosu bulunmaktadır. 

Ceneviz Kalesi ve Plajı

Tarihi Ceneviz Kalesi Akçakoca’nın batısında, ilçe merkezine 2km. mesafededir. 4.Haçlı Seferleri için Venedik gemileri ile İstanbul’a gelen ve çoğunluğu Latin olan Haçlı Ordusu konuk olarak geldiği İstanbul’u zapt ederek 1204 yılından 1261 yılına kadar süren Latin İmparatorluğu döneminde Karadeniz kıyılarında imparatorluk kurarlar. Ceneviz Kalesi de bu dönemden kalmaktadır.

Moloz taşlarla inşa edilmiş olan kalenin, kara tarafından giriş kapısı ve yanında da yüksek bir kulesi bulunmaktadır. Kale avlusu içerisinde günümüzde dilek kuyusu olarak bilinen 5.30 metre çapında o dönemde su ihtiyacını karşılayan su sarnıcı bulunmaktadır.
Akçakoca’nın simgesi haline gelen Ceneviz Kalesi, ‘‘Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri’’ adıyla 15.04.2013 tarihinde UNESKO Dünya Miras Geçici listesine adını yazdırmıştır.

Tarihi Ceneviz kalesi, denizden yüksek ve denize sıfır konumuyla tarih ve doğanın estetiğini bir arada sunduğu bölgemizdeki ender merkezlerden biridir. Doğusunda ve batısında, Avrupa Çevre Eğitim Vakfı tarafından Karadeniz sahillerine verilen tek mavi bayraklı iki plaja sahip olması nedeniyle de ayrıcalıklıdır. Yalıyarlar olarak isimlendirilen bu plajlardan biri kıyı boyunca yer alan mağaralar barındırması sebebiyle de fok kayalıkları olarak anılmaktadır.

Ceneviz Kalesi doyumsuz plajları ve tarihi dokusunun yanında, Akçakoca’nın en fazla tercih edilen piknik ve mesire alanı olma özelliği taşır. Muhteşem manzarayı izleyerek tarihi kale ile iç içe piknik yapabilir, denizin ve kumun tadını çıkarabilirsiniz. 

Mağaralar

Gökçeağaç Mağarası: Bu mağaramız Yığılca ilçesinde bulunmaktadır. Gökçeağaç Mağarası’nın içi, görünümleri son derece güzel sarkıt,dikit,sütün,duvar ve perde damlataşları ile yoğun şekilde kaplıdır.

Yenimahalle (Koçköy) Mağarası: Karadeniz’de turistik merkez olan Akçakoca’nın içinde Karadeniz Otobanı’nın hemen kenarında bulunan Yenimahalle(Koçköy), yarı aktif ve aktif bölümlerden meydana gelen bir mağaradır. Galerinin içi,görünümleri son derece güzel sarkıt,dikit,sütun,duvar ve perde damlataşları ve damlataş havuzları ile kaplıdır. Ayrıca buradan geçen yeraltı deresi çogu yerde göl ,deve kazanı ve küçük şelaleler oluşturmuştur. Bu şekiller,mağaraya güzel bir görünüm kazandırmıştır.

Çamlı Mağarası: Mağaraya Düzce-Yığılca karayolunun 20.kilometresinden ayrılan Akçaören-Kocaoğlu-Çamlı yoluyla gidilmektedir. Geniş bir alanın yüzey sularını toplayan Çamlı Mağarası'nın içi,görünümleri son derece güzel sarkıt,dikit,sütün,duvar ve perde damlataşları,makarna,ekzantrikler ve şelaleler oluşturan damlataş havuzları ile kaplıdır. Derinliği yer yer bir metreyi bulan göller,mağaraya ayrı bir güzellik katmıştır.

Sarıkaya Mağarası: Yığılca ilçesindedir. Genişliği 80 m. boyu 75 m. tavan yüksekliği 15-40 metreler arasında değişen giriş bölümündeki salonun içi damlataşlarla kaplıdır.

Fakıllı Mağarası: Akçakoca ilçesi Fakıllı Köyü'ndedir. 15 km’ lik bir girişin ardından girilen galerilerde yoğun ilgi çeken sarkıt ve dikitler vardır. Birinci derecede doğal sit alanıdır. Mevcut düzenlemelerle ziyarete açıktır.

Aksu Mağarası: Sarıkaya Mağarası ile aynı yer altı drenaj sisteminin uç noktalarını oluştururlar. İçinde değişik büyüklükte çok sayıda salon ve göller bulunan mağaradaki yer altı deresi, yüksekliği 5-10 metreler arasında değişen 3 şelale oluşmuştur. 

Düzce Sit Alanları

Arkeolojik Sit Alanı: 14
Kentsel Sit Alanı: 1
Doğal Sit Alanı: 2
Tarihi Sit Alanı: -
Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı: 2
Toplam: 17

Taşınmaz Kültür ve Tabiat Anıtı: 144 (Sivilmimari yapı: 106,dini kültürel yapı: 24, askeri yapı: 2, doğal anıt: 12 )

 

GENEL TOPLAM : 165

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar