DİSKİ kazı yaparken Muhteşem Süleyman'ın Ab-ı Hamravat kanalını ortaya çıkarttı

DİSKİ kazı yaparken Muhteşem Süleyman'ın Ab-ı Hamravat kanalını ortaya çıkarttı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü altyapı çalışması sırasında, kentin su ihtiyacını karşılamak için 480 yıl önce yaptırılan içme suyu şebekesinin bir kısmı ortaya çıktı. Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen tarihi su kanalı, 1930 yılına kentin su ihtiyacını karşılamıştı.

Daha önce Diyarbakır'ın merkez ilçesi Sur'da tarihi surların restorasyon çalışması ile İçkale'de Amida Höyük'teki arkeolojik kazılarında bazı kısımları keşfedilen Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen tarihi Hamravat suyu kanalının bir kısmı daha Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü altyapı çalışmasında gün yüzüne çıktı.

DİSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, merkez Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi'ndeki Lice Afet Evleri civarında içme suyu şebekesi için altyapı çalışması yürüttüğü sırada, 1543'te inşa ettirilen ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan içme suyu şebekesine rastladı.

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, tarihi su kanalı için çalışmaları durdurduklarını ve kanalı koruma altına alarak ilgili yerlere resmi bildirimde bulunduklarını belirterek, "Araştırmalara göre "Ab-ı Hamravat" adlı kanal 480 yıllık geçmişe sahip. Kanuni Sultan Süleyman, burada geldiğinde Diyarbakır'ın içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere su kanalının yapılması talimatını veriyor. Diyarbakır, tarihi bir şehir, yüzlerce tarihi eseri var. Bu kanalın da o tarihi eserler içerisinde yer almasını ve turizme açılmasını bekliyoruz. İnşallah tespit ettiğimiz kanalın büyük bir kısmı korunmuş olarak bulunur. Kanalda yapılan işçilik son derece kaliteli. Yaklaşık 500 yıllık bir kanaldan bahsediyoruz ve hala çok iyi durumda. Su kaybı olmasın diye kanalın düzgün işlemesi açısından harika bir işçilik var. Bunun gün ışığına çıkartılması ve turizme kazandırılmasına ilişkin ilgili birimler çalışacaktır." dedi.

- "Hamravat Su Kanalı, Diyarbakır'ın turizmi için çok önemli"

Dicle Üniversitesi (DÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız da DİSKİ ekiplerince tespit edilen şebekenin yapımının 1543 yılında tamamlandığını ve yaklaşık 14 kilometre uzunluğunda olduğunu hatırlatarak, "Kanuni Sultan Süleyman, bu kanalı kendi malıyla yapıyor. Osmanlı belgelerine baktığımızda kanalın adı Ab-ı Hamravat olarak geçer. Hamravat suyu, Diyarbakır için önemli bir su kaynağıdır. Yaklaşık 500 yıldır bu su kaynağı Diyarbakır'da akmaya devam ediyor. Günümüzde de modern borularla şehre dağıtılıyor." dedi.

Taştan yapılan geniş kanalın kenarları ve altının suyun sızmasını engellemek amacıyla sıvandığını anlatan Yıldız, "Kanalın büyüklüğüne baktığımız zaman su kaynağının çok güçlü ve o dönemde şehrin nüfusunun da çok olduğunu anlıyoruz. Yıllarca Diyarbakır halkını besleyen Hamravat suyu kanalının bulunması, bizim için önem arz ediyor." diye konuştu.

İçkale'deki Artuklu Sarayı kazısı kapsamında yaptıkları çalışmalarda "Alay Meydanı" olarak adlandırdıkları kısımda Hamravat suyunun İçkale'ye geldiğini gösteren künklere rastladıklarını, su kaynağının İçkale'den farklı bölgelere dağıtıldığını belirlediklerini anlatan Yıldız, "Hamravat Su Kanalı, Diyarbakır'ın turizmi için çok önemli. Şu anda kısmen ortaya çıkartıldı ancak Müze Müdürlüğü denetiminde yapılacak kazılarla kanalın büyük bir kısmının ortaya çıkartılması da önem arz ediyor. İnşallah çalışmalarla kanal tamamen ortaya çıkartılıp sergilenir ve turizme kazandırılır." dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar