Defineciler Sarıyer'deki kilise binasını delik deşik ettiler

Defineciler Sarıyer'deki kilise binasını delik deşik ettiler

İstanbul'un Sarıyer ilçesinin Gümüşdere köyünde bulunan ve bir süre cami olarak da kullanılılan tarihi kilise binası definecilerin uğrak yeri oldu. Yapının içini ve dışını kazan defineciler tarihi binaya zarar verdi. Kaderine terk edilen eski kilise binası, şu an harabe halde.

Sarıyer’de mübadele döneminde Yunanistan’a göç eden Rumların kullandığı Gümüşdere Kilisesi kaderine terk edildi. Definecilerin içine 4-5 metrelik çukurlar kazdığı kilisenin her tarafı delik deşik olmuş durumda

4-5 METRELİK ÇUKUR KAZDILAR

Defineciler kilisenin her tarafını kazdı. Kilisenin içini de talan eden defineciler, 4-5 metre derinliğinde çukurlar kazdı. Hem kazılardan hem de bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan eski yapı tehlike de oluşturuyor.

İstanbul Sarıyer ilçesine bağlı Gümüşdere köyü, mübadele döneminde Rumların kaldığı köy olarak biliniyor. 2 bin nüfuslu köye 1923-24 mübadelesinden sonra Selanik’ten getirilen Müslüman Türkler yerleştirildi. O dönem Rumların kullandığı kilise, köyde Rum kalmadığı için bir süre cami olarak kullanıldı. Daha sonra kaderine terk edilen kilise, şu an harabe halde depo olarak kullanılıyor. Define avcıları ise, etrafında herhangi bir Hıristiyan mezarlığı kalmamasına rağmen kilisenin her tarafını delik deşik ediyor. Defineciler, kilisenin içinde 4-5 metre derinliğinde çukurlar kazanarak hazine ararken, yıkılmak üzere olan eski yapı tehlike de arz ediyor.

Gümüşdere köyü Muhtarı Günay Yazıcı, atıl durumda bulunan kilise ile ilgili Milliyet’e şu açıklamada bulundu: “Defineciler tarafından talan edildi. İçeride hiçbir şey olmamasına rağmen kazıyorlar. Tarihi bir yer görmesinler. İçeri giren çıkan belli değil. Hem de yıkılmak üzere olduğu için tehlike arz ediyor. Restore edilerek güzel bir kütüphane veya kültür evi olabilir. Birkaç yere başvurdum. Gerekli yazışmaları yapıyoruz. Bir an evvel oraya bir şeyler yapılması lazım. Turizm ve Kültür Bakanlığı’na da restore edilmesi için gerekli çalışmaların yapılması için başvuracağım.”

Köyde yaşayan Muhtar azası Nilüfer Tekoğul ise Hürriyet gazetesine; "Buranın onarılmasını, kütüphane, kültür evi olmasını istiyoruz. Manzara çok kötü. Bir an önce onarılmasını istiyoruz. Harap bir halde. Eskiden burası depo olarak kullanılıyordu. Buranın köye kazandırılmasını istiyoruz. Köyde definecilerin kazı yaptığı duyuluyor, kiliseye girilmiş, kilidi kırılmış. Kimin yaptığını bilemiyoruz" diye konuştu.


Benzer Haberler & Reklamlar