Danimarka'nın Define Adası'nda bulunan altınlar sergilenecek

Danimarka'nın Define Adası'nda bulunan altınlar sergilenecek

Danimarka'nın Hjarnø adasına amatör define avcısının keşfettiği 1500 yıllık hazinenin parçaları Danimarka Ulusal Müzesi'ne gönderilmeden önce Vejle Kültür Tarihi Müzesi'nde sergilenecek.

Asıl mesleği diş hekimi asistanlığı olan Danimarkalı amatör arkeolog Terese Refsgaar, yasal sınırlar çerçevesinde ve izin verilen alanlarda zaman zaman çıktığı define avlarından geçen yıla kadar eli boş dönüyordu.

Terese Refsgaard ,2017 baharında Horsens Fiyortunda bulunan Hjarnø adasının çamurlu arazilerinde gezinirken  kullandığı metal detektörünün verdiği sinyallerle aralarında altın ve inciler de bulunan 32' parçalık hazineyi keşfetti.

500 yıllarına tarihlenen ve Vikinglerden önceye ait olduğu belirlenen hazine altın boncuklar, kolye takılar, altın bir iğne ve Demir Çağı'nda bir ödeme aracı olarak kullanılan küçük bir altın klipsi içeriyordu.

Define avcısı Terese Refsgaard; “Pek çok amatör arkeologlar ömrü boyunca bir altın bulamıyor. Bense bir hazine keşfetim. bu harika, ” derken Vejle Müzesi araştırma başkanı Mads Ravn "Buluntular, Viking döneminden hemen öncesine dayanıyor. Muhtemelen yaklaşık 500 yılında gömülmüşler. Bu buluntular bölge insanlarının o yıllara Roma imparatorluğu ile temas kurduğunu gösteriyor. Muhtemelen bu hazinenin sahipleri buralarda baskına uğrayıca gömmüş olabilkir. Dünya tarihinde çalkantılı bir zaman dilimine ait küçük bir miraslar karşı karşıyayız.” açıklamasında bulundu.

Kökeni için daha fazla araştırma yapılması gereken hazine mücevherlerin bazılarında daha önce görülmemiş desenler olması dikkat çekiyor. Altın parçalar zanaat bakımından tamamen eşsiz görünüyorlar.

Hazineler Kopenhag'daki Danimarka Ulusal Müzesi'ne gönderilmeden önce Vejle Kültür Tarihi Müzesi'nde sergilenecek.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar