Danaos Kızları

Danaos Kızları nedir? Danaid'ler, Danaides, Danaus'un Kızları

Danaos Kızları (Danaid'ler, Danaides, Danaus'un Kızları): Danaos'un 50 kız çocuğudur. Poseidon'un torunu olan Danaos, Belos ile Ankhinoe'nin oğludur. Danaos'un kızlarından Hypermestra Lynkeus'un karısı ve Abas'ın annesidir.

Yunan Mitolojisine göre; Afrika kıyısına egemen olan Belos oğlu Danaos'a Libya'yı iki kardeşi Aigyptos'a da Arabistan'ı verir. Aigyptos aynı zamanda "Melampodes" Kara ayaklılar ülkesi yani Mısır'ı fetheder ve oraya adını verir.

Danaos ikiz kardeşi Aigyptos'un elli oğlu, Danaos'un da elli kızı vardır. Aigyptos kardeşinin kızları oğullarına almak istemiş ve bu istek üzerine iki kardeşin arası açılmıştı.

Bunun üzerine Danaos kızlarını alarak Afrikayı terk ederek Argos'a gelmiş. Danaos kızları peşlerini bırakmayan Aigyptos oğullarıyla evlenmek zorunda kalmışlar, ama düğün gecesi kocalarını öldürmüşler.

Danaos düğünden sonra ilk gece kızlarının hepsine bir hançer vermiş ve "geceleyin eşlerinizi öldürün" demiştir. Kızlar babalarının dediğini yapmış ve gece eşlerini hançerleyerek öldürmüşlerdir.

Fakat içlerinden birisi -Danaos'un en küçük kızı- Hypermestra kocası Lynkeus'u öldürememiştir. Eşine kıyamayıp öldüremeyen Hypermestra'nın Abas adında bir çocuğu olmuştur. Babası ona kızıp zindana attırmıştır. Bazı versiyomlarda karı koca birlikte kaçmıştır.

Tek başına desteksiz kalan Aigyptos'da üzüntüden ölmüştür.

Geride kalan kırk dokuz kardeş (Danaid'ler) işledikleri suçtan dolayı yeraltına gönderilerek cezalandırılmıştır. Cezalarıoradaki ırmaktan her tarafı delik deşik olmuş çanaklarla aldıkları sularla, günahlarından arınmak için bir küveti doldurmaktır.Küvetteki suyla yıkandıklarında suçları affedilecektir. Ama küvet bir türlü dolmaz.

Amca oğullarıyla evlenmemek için babaları Danaos yöneticiliğinde Argos'a kaçıp sığınan Danaos kızlarının serüveni Aiskhylos'un en eski tragedyası sayılan "Hiketides" (Yalvarıcı Kadınlar) oyununa konu olmuştur. Danos kızlarından meydana gelen ve oyunda çok önemli bir rol oynayan koroda bu kızların Aigyptos oğullarına varmaktan ve özellilke erkeklerle birleşmekten duydukları ürküntü ve tiksinti dile gelmektedir.

Erkeklere karşı Amazon'ların tutumunu andıran bu davranış hem doğal (çünkü Aigyptosoğulları fazla yakınlarıdır), hem doğadısı sayılmaktadır (çünkü Danaos kızları doğa kanunu olan evliliğe de karşı koyarlar). Babalarının öğütlediği suçu, Danaos kızları işleyip kocalarını öldürdükleri.

Arzudan gözlen kararmış amca oğulları,

Güvercinlere saldıran çaylaklar gibi,

Yasak gerdeklerin avcıları gibi,

Koşup gelecekler onların ardından.

Ama tanrı hoş görmeyecek birleşmelerini.

Pelagos topraklarında kalacak ölüleri.

Karanlıkta pusu kuran kadın yüzlü cinayet

Hakkından gelecek hepsinin bir gece:

Her gelin öldürecek güveysini,

Kızıl kanlara boyanacak hançerleri.

Böylesi gelin güveylik düşman başına! Bir tek gelin yalnız,

ana olmak hevesiyle Gevşeyip öldürmeyecek güveysini,

İkisi de kötü yollardan birisini seçecek,

Katil olacağıma kahpe olurum, diyecek.

Ve işte ondan doğacak Argos'ta bir kral Soyu.

Ölüler ülkesinde Danaos kızlarının cezalandırılması, onların dibi delik bir fıçıyı sonsuzluğa dek doldurmak için uğrasmaları işkencesi efsaneye sonradan katılmış bir motif olsa gerek. Klasik Yunan yazarlarında bu motif yoktur.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar