ÇOMÜ 40. Türkiye Arkeoloji zirvesine çağrı yaptı

ÇOMÜ 40. Türkiye Arkeoloji zirvesine çağrı yaptı

Arkeologlar Çanakkale'de buluşmaya hazırlanıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, yaklaşık 500 bilim adamının katılacağı, 40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’na evsahipliği yapacak

ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi Rektörlük binasında, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, 2018 Troya Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ÇOMÜ işbirliğiyle, 07-11 Mayıs 2018 tarihlerinde Çanakkale'de 3. kez düzenlenecek ‘40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’na ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplam 447 konuşmacının katılacağı sempozyumda, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden 398, yurt dışından ise 49 bildiri sunulacak.

Prof. Dr. Süha Özden: Herkesi bu sempozyuma davet ediyoruz

ÇOMÜ olarak 40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'na evsahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını belirten ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, ; "Bu sempozyum 7-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin evsahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın organizasyonuyla gerçekleştirilecektir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bu sempozyuma evsahipliği yapmaktan dolayı büyük onur ve gurur duymaktadır. 2006 yılında yine üniversitemiz aynı sempozyuma evsahipliği yapmıştır. Bu sempozyumlar düzenli olarak devam etmektedir. Tabi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde 2. Kez yapılacak olmasından dolayı ayrıca mutluluk duyuyoruz. Biliyorsunuz bu yıl 2018 yılı Troya Yılı. Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nun da Çanakkale'de yapılacak olması nedeniyle ayrı bir mutluluk yaşamaktayız. 2018 Troya Yılı etkinliklerine alınan bir programdır. Bu sempozyumda çok değerli sunumlar yapılacaktır. Güzel bir sempozyum olacağına inanıyorum. Çanakkaleliler başta olmak üzere herkesi bu sempozyuma davet ediyoruz" dedi.

Kemal Dokuz: Çanakkale, arkeoloji dünyasında en önemli araştırmaların merkezi konumunda

500’e yakın bilim adamının katılacağı sempozyumun Çanakkale’ye hayırlı olmasını dileyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ise; “Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü faaliyetlerinden olan Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’nun 40.’sı 7-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında 2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında şehrimizin en önemli eğitim yuvası olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek. 500’e yakın bilim adamı bu sempozyumda yer alacak. Çanakkale, arkeoloji dünyasında en önemli araştırmaların merkezi konumundadır. Bunlardan en önemlisi de Troya’dır. Troya Yılı kapsamında düzenlenecek bu sempozyumun şehrimize önemli katkılar sağlayacağı düşüncesindeyiz. 2018 Troya Yılı’nın ilimizde en önemli kazanımı Troya Müzesi’dir. Arkeolojik kazılardan çıkan eserlerin sergileneceği Troya Müzesi, Çanakkale için çok önemlidir” diye konuştu.

Arslan; “Dünyada bir benzeri ve örneği yok”

Sempozyumun önemine değinen ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan; “Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu ilk defa 1978 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gündeme getirilmiş ve organize edilmiş. Sonrasında ise 40 yıl boyunca da kesintisiz devam eden bir organizasyon. Dünyada çok farklı organizasyonlar ve sempozyumlar var ancak kazı sonuçları dediğimiz bu sempozyum dünyada bir benzeri ve örneği yok. Hem katılımcı sayısı hem de kesintisiz devam eden sempozyum olması nedeniyle gerçekten milli bir proje olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de kazı araştırma çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi katkıları ve izinleriyle devam ediyor. Bu nedenle sempozyuma Türkiye’de kazı ve yüzey araştırması, bunun yanında arkeometri çalışma yapan tüm araştırmacıların katılması isteniyor. Türkiye’deki bu araştırmaların tartışılması önemli. Önce Ankara’da yapılan bu sempozyumun farklı illerde de yapılmasına karar verildi. Bu gerçekten önemli. Çünkü insanlar bu araştırmalar hakkında bilgi sahibi oluyorlar” dedi.

Sempozyuma toplam 447 konuşmacı bilgi sunacak

İlki 1991, ikincisi 2006 ve üçüncüsü de 2018 yılında Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’na Çanakkale üçüncü defa evsahipliği yapıyor” diyen Arslan; “7-11 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan sempozyuma toplam 447 konuşmacı bilgi sunacak. Bu konuşmacılardan 398’i Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden, 49 katılımcı ise yurt dışından geliyor. Yaklaşık 500 kişi bu sempozyuma katılacak. Sempozyuma konuşmacı olarak katılacakların dışında çalışmaları ortak yürüten insanları da düşünürsek, neredeyse 1000-1500 kişi kente gelerek bu sempozyumda bulunacak. Sempozyum 5 gün ve 5 salonda devam edecek” şeklinde konuştu.

canakkalehaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar