Commodus Lucius Aurelius Commodus

Commodus Lucius Aurelius Commodus kimdir?

Commodus, Lucius Aurelius: MS 161-192. MS 177-180 arasında babası Marcus Aurelius ile birlikte, MS 180-192 arasında tek başına Roma imparato­ru.

Acımasız bir imparator olmuş, kötü yönetimi sayesinde kendisinden ön­ce gelen Beş İyi İmparator’un yarattığı barış ve huzur ortamını bozmuştur.

Roma yakınlarında, Lanuvium’da, babasının 14 çocuğundan onuncusu olarak doğdu. Gençliğinde ünlü hocalardan ders aldı ancak bu dersler kötü ve za­lim bir karakteri olmasını engelleyemedi. Sağlığının bozulmaması için hekim Galenos’un kontrolünde büyütüldü.

MS 178’de Bruttia Crispina ile evlendi. Babasıyla birlikte Tuna bölgesinde Markomanni’lere karşı yapılan askeri se­ferlere katıldı.

Hükümranlığı döneminde pek çok senatör idam edildi, pek çoğu da bu korkuyu yaşadı.

Britannia’daki bir tanesi dışında büyük savaşla­ra girmekten kaçındı. İdari işleri çoğunlukla güvendiği görevlilerine emanet etti.

Kız kardeşi Lucilla’nın da içinde olduğu ilk suikast girişimi MS 182’de gerçekleşti. Yara almadan kurtulduğu bu girişimden sonra korku içinde ya­şar oldu. Bu yüzden makul olmayan, akıl sağlığından şüphe ettirecek davra­nışlar sergiledi.

Kendisini Herakles ile özdeşleştirip ‘Romalı Hercules' adını aldı, arenaya girip gladyatör gibi dövüşmeye kalkıştı (MS 192), takvimdeki aylara kendi ismini verdi.

Üç yüz genç kız ve erkekten oluşan bir haremi olduğu söylenir. MS 191’de gerçekleşen ve kente büyük zarar veren yangından sonra giriştiği yeniden inşa faaliyetinin sonucunda Roma’ya ‘Commodus’un Kolonisi (Colonia Commodiana)’ adını verdi.

Ölümü, danışmanları tarafından şampiyon bir güreşçiye banyoda boğdurulmasıyla oldu.

Senato ve halk onun anısını lanetlediler. Bedeni Hadrianus’un anıt mezarına konuldu.

Herodianus Commodus’un yakışıklı bir adam olduğunu, güneşli havada dışarı çıktı­ğında insanların onun üzerine sanki altın tozu serpilmiş olduğunu sandıkla­rını yazar.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar