Çıplak Afrodit: Knidos Afroditi veya Knidos Aphroditesi

Çıplak Afrodit nedir? Knidos Afroditi nedir? Knidos Aphroditi kimin eseridir?

Knidos Afroditi (Praksiteles Afroditi, Knidos Aphroditesi, Çıplak Afrodit, Knidos Aphrodity ve Datça Afroditi adları ile de bilidir) ilk çıplak betimlenen tanrıça heykeli olması açısından sanat tarihinde önemli bir yere sahip M.Ö. 4 yüzyılda Praksiteles tarafından yontulmuş mermer heykeldir. Datça Yarımadasının batı ucunda yer alan antik Knidos şehrinde bulunan ünlü Afrodit heykelidir. Çıplak kadın figürü gerçek boyutlarıyla ilk defa üç boyutlu olarak bu heykede vücut bulmuştur. Sağ eliyle genital bölgesini diğer eliyle de hemen yanındaki havlusunu alarak banyodan çıkan bir kadını tasvir etmektedir.

Antik kaynaklarda adı geçen ve MÖ 4. yüzyılın en önemli heykeltıraşlarından biri olarak "Olymposlu tanrıları göklerden yere indiren sanatçı olarak nitelendirilen Praksiteles'in yonttuğu Knidos heykeli (tahmini M.Ö 4.yy), dünyadaki ilk anıtsal nü heykeli olarak da önemlidir

Prasksitles’e kadar Tanrıça heykelleri sadece gerdan ve göğüs kısmı açık olacak şekilde betimlenirdi.. 

Eser aynı zamanda kasık bölgesini kapatan ilk nü yontusudur. Afrodit sol eliyle kıyafetini tutarken sağ eliyle de kasık bölgesini kapatmaktadır. 

Heykel günümüze kadar gelememiştir ama kaidesi kentteki yerinde bulunmuştur. Ancak o çok ünlü olduğu için pek çok benzeri yapılmış ve bir çok eserde bu figür kullanılmıştır.. O kopyalardan biri bugün Vatikan müzesindedir. 

Knidoslular kentlerinin sembolü olan heykeli uzun yıllar korumuşlardır. Sonra ne olduğu bilinmememektedir. Geç
dönemlerde bu heykelin Bizanslılar tarafından İstanbul’a getirildiği ve Kızlar Sarayı’nın önüne dikildiği, (Theodosius döneminde İstanbul'daki Lausus Sarayı) daha sonraki bir yangında tamamen tahrip olduğu iddia edilmektedr.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar