Çinli arkeologlar 3 bin yıllık buz pateni bulduklarına inanıyorlar!

Çinli arkeologlar 3 bin yıllık buz pateni bulduklarına inanıyorlar!

Çin'in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ndeki arkeolojik alanda 3000 yıl önce hayvan kemiklerinden yapılmış bir alet bulundu. Çinli arkeologlar, uzun süren incelemeler sonucu be kemik aletlerin dünyanın bilinen en eski patenleri olduğunu öne sürdürler.

Çin'in  Doğu Türkistan (Sincan Uygur özerk bölgesi) bağlı İli Kazak özerk vilayetinin Nilka ilçesinde, 2015 yılından keşfedilen ve 2019 yılından bu yana Çin Kültürel Varlıkları ve Arkeoloji Enstitüsü'nce  (Xinjiang regional institute of cultural relics and archaeology) arkeoloji kazıları sürlen alandaki bir mezardan çıkan kemik parçasının buzda kaymak için kullanılmış patenler olduğu iface edildi.

 Tarihi M.Ö. 16. ila 15. yüzyıla kadar uzanan Nilka arkeolojik bölgesinin nekropol alanında ortaya çıkarılan bulgu hakkında bilgi veren Arkeoloji ekibinin lideri Ruan Qiurong'un açıklamasına göre paten, sığır veya at kemiklerinden yapılmış buz pateninin şekli Avrupa'da bulunan kemik paten bulguları ile benzeşiyor.

Paten tarihini değişitreilecek bulgunun çıktığı mezarlık alanda bugüne dek, yüzlerce çanak çömlek parçası, taş aletler, hayvan kemikleri ve bronz eşyalar ile 11 masif ahşap tekerlek de dahil olmak üzere, düzinelerce ahşap araç parçası da bulunduğu belirtildi.


Benzer Haberler & Reklamlar