Çin'de Han Hanedanlığına ait koç başlı anıt mezarlıklar bulundu

Çin'de Han Hanedanlığına ait koç başlı anıt mezarlıklar bulundu

Çin'in Şantung Eyaletinin başkenti Jinan'da geçtiğimiz yıl sonunda keşfedilen arkeolojik alanda, taş kabartmalı süslemeler ve koç başı motifleri ile dikkat çeken anıtsal girişlere sahip iki antik mezar alanı bulundu.

Yerel arkeoloji otoriteleri geçen hafta, Çin'in Taihang dağlarının doğusundaki Şantung (Shandong) eyaletinin başkenti Jinan'da zarif taş kabartmalı girişlere sahip iki antik mezarlık bulunduğunu açıkladı.

Jinan'ın Jiyang Bölgesi'nde bulunan mezarlar, Jinan arkeoloji enstitüsü uzmanlarına göre, Han Hanedanlığı'na (206 B.C.-A.D. 220) ait tarihleniyor.

Geçtiğimiz yıl sonunda su kuyusu açma çalışmaları sırasında keşfedilen arkeolojik alanda yaklaşık dört aydır süren arkeoloji kazılarında, alandaki mezarlardan 60 taş kabartması ve 90'dan fazla resim ortaya çıkarıldı.

Xinhua haber ajansının haberine göre; alanda yer alan yaklaşık 20 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğindeki türbe, Jinan'da bulunan Han Hanedanlığı'ndan kalan taş kabartmalı en büyük çift geçişli mezarlık.

Bölgede, taş kabartmalı mezarlarda sıkça görülen keçi kafası tasvirlerinin yanı sıra, antik çağlardaki günlük yaşam sahnelerini gösteren resimler buluntular arasında dikkat çekiyor.

Arkeologlar, çok sayıda taş kabartmanın yanı sıra, mezarlardan çok sayıda çanak çömlek, porselen, kemik parçaları, taş ve bronz madeni para ile hayvan kemikleri çıkarıldığını belirtti.

Kazı alanında bulunan taş kabartmaların, Han Hanedanlığı'ndaki sarayların, tapınaklarının ve mezarların önemli bir yapı bileşeni olduğunu belirten Arkeolojik Kazı Ekibinin lideri Chen Yongting, mezarların çoğunun yağmalanmış olmasına rağmen, yapıları iyi korunmuş ve Han Hanedanlığı'ndaki cenaze geleneklerinin incelenmesi için önemli veriler sağlayan yeni arkeolojik materyaller sağlandığını belirtti.

arkeolojikhaber.com

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar