Çin’de 2100 yıllık minyatür Terakota ordusu bulundu

Çin’de 2100 yıllık minyatür Terakota ordusu bulundu

Çin’de bir mezar çukurunun içerisinde; 2100 yıllık oldukları tespit edilen düzenle istiflenmiş minyatür savaşçılar, savaş arabaları, süvariler, gözetleme kuleleri, piyadeler ve müzisyenler bulundu. Koleksiyon, ünlü Terakota Ordusu’nun minyatüre edilmiş haline benziyor.

Bilindiği üzere Terakota Ordusu Çin’in ilk Hükümdarı Qin Shi Huang adına yapılmıştı. Yeni keşfefilen minyatür terracottaların stilinden yola çıkan arkeologlar, koleksiyonun 2.100 yıl öncesinde, yani ünlü Terakota Ordusu’ndan yaklaşık bir asır sonra yapılmış olduğunu düşünüyorlar.

Çukurun güney kısmı 140 santimetre yüksekliğindeki gözetleme kulesi modelleri ile birlikte süvari ve savaş arabaları ile dolu. Çukurun merkezinde yaklaşık 300 piyade eri hazır halde beklerken, çukurun kuzey kısmında müzisyenlerin küçük heykellerini barındıran bir tiyatro köşkü var.

Yayımlanan yeni makalede arkeologlar; çukurun formu ve hacminden yola çıkarak, büyük bir mezar bölgesine eşlik ediyor olabileceğini belirtiyor. Ayrıca arkeologlar; araçların, süvarilerin, piyadelerin kare şeklindeki konumlandırılmasının krallar, saygıdeğer yetkililer ve prenslerin mezarları için olduğunu söylüyor.

Yeni keşfedilen ordudaki askerler ve süvariler, Terakota Ordusu’ndakilerden çok daha küçük. Çukurun tarihine, büyüklüğüne ve konumuna göre arkeologlar bu yeni keşfedilen ordunun, Liu Hong için inşa edilmiş olabileceğine inanıyor. Liu Hong; İmparator Wu’nun (MÖ 141-87 hüküm sürdü) oğlu ve Qi’nin (Çin’de bir bölge) prensiydi.

Liu Hong, buradaki çukurun yakınındaki Linzi kentinde hüküm sürdü ve MÖ 110 yılında öldü.

“Antik kaynaklar, Liu Hong’un oldukça gençken Qi bölgesinin prensi olduğunu ve ne yazık ki herhangi bir mirasçısı olmadan erken yaşta öldüğünü yazıyor.”

Antik tarihçi Ban Gu tarafından yazılan yazılara göre, Liu Hong’un ölümünden kısa bir süre önce, Çin’in üzerinde gökyüzünde bir kuyruklu yıldız ortaya çıktı.

Arkeologlara göre demiryolunun yakınında  bir höyük olabilir

Eğer çukur ve onun pişmiş toprak ordusu Liu Hong’u ya da başka bir kıdemli kraliyet ailesi ferdini korumak için yapıldıysa, o zaman mezar yakın bir yerde bulunmalıydı. Araştırmacılar, mezarın kendisinin yıkılmış olabileceğine dikkat çekerek: “Muhtemelen mimari kalıntı veya çukurdan çıkan bir yol var ama ana mezar odasını keşfetmenin bir yolu yok.” diyor.

Bölgedeki yaşlılar, çukurun yanında 4 metre uzunluğunda toprak bir höyüğün varlığından söz ediyor. 1960’larda ya da 1970’lerde işçiler höyüğü kaldırdılar ve Jiaonan-Jinan Demiryolu’nu genişletmek için bölgeyi düzleştirdiler.

Araştırma, Japon Hava Kuvvetleri tarafından 1938’de çekilen bir hava fotoğrafıyla desteklendi (o sırada, Japonya Çin’le savaş halindeydi). Arkeologlar, bu fotoğrafın demiryolunun yakınındaki olası mezar höyüğünü gösterdiğini belirtiyor.

Gerçek boyutlu askerlerden minyatüre

Çin’in ilk imparatorunun mezarında bulunan Terakota Ordusu, Çin’deki gerçek boyutlu pişmiş toprak asker ordusunun bilinen tek örneği. İlk imparatorun MÖ 210’da vefat etmesinden kısa bir süre sonra Qin hanedanı olarak bilinen hanedan çöktü ve Han olarak bilinen yeni bir hanedanlık Çin’i ele geçirdi. Han hanedanı yöneticilerinden bazıları mezarları için pişmiş toprak asker orduları ile çukurlar inşa ettirmeye devam etti, ancak askerler oldukça küçüktü. Örneğin, yeni keşfedilen çukurdaki piyade heykelleri 22 ila 31 cm uzunluğu arasında ve bu uzunluk ilk imparatorun gerçek boyutlu heykellerine yakın bile değil.

Çukur, diğer bazı arkeolojik alanlarla birlikte, inşaat çalışmaları sırasında 2007 kışında keşfedilmişti. Kazılar tamamlandıktan sonra arkeologlar, Shandong Eyaleti Kültürel Miras ve Arkeoloji Enstitüsü’nden araştırmacılarla çalışarak eserleri inceledi.

Live Science. 13 Kasım 2018 (Serdar Cülük - Arkeofili.com)

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar