Cennet yuvarlak, dünya kare: Cennet Tapınağı

UNESCO tarafından 1998'de Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Cennet Tapınağı 500 yılı aşkın süredir bütün ihtişamıyla ayakta duruyor. Çin'in en büyük dini komplekslerinden biri olan yapı, cennetin yuvarlak, dünyanın kare" olduğunu simgeliyor

PEKİN: Çin'in en büyük dini komplekslerinden biri olan Cennet Tapınağı (Tiantan), 500 yılı aşkın süredir ziyaretçilerini ağırlıyor.

UNESCO tarafından 1998'de Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan antik tapınak, başkent Pekin'in simgesi olarak kabul ediliyor.

Ming Hanedanlığı döneminde, 1420'de, inşa edilen dini kompleks, Dünya'nın kare, cennetin ise daire şeklinde olduğu inancına göre, zemin kısmı kare, üst kısımları da daire şeklinde inşa edildi.

Ülkenin en büyük ve en geniş tapınağı olarak bilinen Cennet Tapınağı, tapınaklar kompleksi olarak da adlandırılıyor.

2 milyon 700 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen tapınak, boyutuyla "dünyanın en büyük ve güvenli sarayı" olarak bilinen, 720 bin metrekarelik Yasak Şehir'den üç kat fazla alan kaplıyor.

Tapınağın merkezinde ibadet için kullanılan, üç saçaklı, koni şeklinde inşa edilmiş mabetin yüksekliği 38, genişliği 30 metreyi buluyor.

Antik mabette, geleneksel Çin mimarisinde ihtişamı sembolize eden kırmızı ve zarafeti temsil eden mavinin tonları dikkati çekiyor. İç kısmı sesin yankılanmasını sağlayacak şekilde kavisli olan mabette, geleneksel Çin süslemeleri büyük yer kaplıyor.

Tapınağın ahşap işlemelerle bezendiği bazı kısımlarında, çivisiz ahşap işleme sanatı olarak tarif edilen kündekari sanatının Çin mimari üslubuyla yapıldığı görülüyor.

Dünya ve cennet arasındaki bağ

Alt kısmı merdiven şeklinde kat kat inşa edilen tapınağın, dünya ile cennet arasındaki bağı simgeliyor.

Çing hanedanlığı döneminde restorasyon çalışmaları geçiren tapınak, 1998'de turizme açıldı.

Resmi adı "Cennet Tapınağı Parkı" olan kompleks, çam ağaçlarıyla kaplı büyük bir parka ev sahipliği yapıyor.

Pekin'in simgesi kabul edilen Cennet Tapınağı Parkı'nda ziyaretçiler turistik gezilerini yaparken, kent sakinleri de parkta geleneksel Vuşu (Savunma Sanatları) hünerlerini sergiliyor.

Tapınağın bazı bölümleri de sergi alanına dönüştürülmüş durumda. Sergiler, kompleksin tarihini, anlam ve ritüellerini anlatırken, ziyaretçileri de dönemin tarihi dokusunu tekrar yaşama şansına erişiyor.

Kompleks ibadet, riyazet ve kurban sunma alanı olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Tapınağın doğu, batı, kuzey ve güneyinde 4'ü ana kapı olmak üzere toplam 6 kapı bulunuyor.

AA Fuat Kabakçı 


Benzer Haberler & Reklamlar