Cengiz Bektaş: Halen Batının Suyundan Gidiyoruz

Cengiz Bektaş: Halen Batının Suyundan Gidiyoruz

Dün hayata veda eden Yüksek Mimar Cengiz Bektaş, 3 Mart’ta Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen Heritage İstanbul 2020 basın toplantısında yaptığı konuşmada, “İstanbul tarih boyunca kültür üretim merkeziyken halen batının suyundan gidiyoruz” dedi.

Yüksek Mimar Cengiz Bektaş: “Halen Batının Suyundan Gidiyoruz”

Mimar Cengiz Bektaş, Heritage İstanbul 2020 basın toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye'de müzeciliğin önemine dikkat çekti. Türkiye'deki kültürel mirasın, tahrip edilerek son yüzyıllarda Batı'ya götürüldüğünü belirten Bektaş, “Batı geçen yüzyılda ve ondan önceki yüzyılda kendine bir kültür temeli ararken bizim ülkemizi gerçekten kırıp dökmeye hiç aldırmadan, toparlayıp alıp götürdü. O yüzden ben halen onların izinde müze yapacaksam vah bana.” Muğla’da bir bölge müzesi yaptığını ve bunu yaparken ‘Türk müzeciliğinin’ ana hatlarına uygun olması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Bektaş, “İstanbul her zaman bir kültür üretim merkeziyken, hala batının suyunda gidiyoruz. “ dedi.

İstanbul’da Kuzguncuk başta olmak üzere birlikte yaşam kültürünün saray çevresinden değil en alt düzeydeki yaşama biçimleriyle şekillendiğini belirten Bektaş, “ Bu başarılı bir örnek olarak gösteriliyor. Nerede başarılı oldu ve neden nerelerde başarılı olamadı bunu sizinle paylaşmak istiyorum. Bu tartışmaların biraz, az önce söylediğim gibi bir gecikmeye karşın bizde hala yapılmaması ve bir takım insanların kültürün derinlemesine; insanın bütün özelliklerine karşın bu kadar geç kalınarak yapılmaya çalışması beni şahsen şu yaşımda bile çok üzüyor. Öyle mekanlar var ki, kendini Türk aydını sayan bir çok insan bilmez bile. Ben İstanbul Erkek Lisesi’nde 7 yıl okudum, ne kadar önemli bir şey olduğunu ve gerçekten kendisinde bir kültür altyapısı taşıyan, onu oluşturmuş olan mimar veya başka alanlarda bir takım aydın kişilerin bunun ne kadar ayırımında olduklarını biliyorum. Onun için böyle bir toplantıya çağırmış olmaktan sevinç duyuyorum. Geç de olsa hep beraber tartışabileceğiz, daha sonra bu tartışma sürecek umuduyla seviniyorum.” Diye konuştu.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar