Büyükçekmece'deki tarihi Mimar Sinan Köprü'sünün çökme riski olduğu belirtildi

Büyükçekmece'deki tarihi Mimar Sinan Köprü'sünün çökme riski olduğu belirtildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Büyükçekmece'deki tarihi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün çökme riski bulunduğu belirtilerek, restorasyon çalışmalarına başlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Köprünün Restorasyon Uygulama Projeleri; Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Şubesi Müdürlüğü kontrollük ve danışmanlığında hazırlatılarak, İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 25.06.2020 tarih ve 5147 sayılı kararı ile onaylanmıştır: Köprünün restorasyon uygulama ihalesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilmiş olup, yer teslimi yapılmıştır" denildi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle yapılan, Mimar Koca Sinan'ın 'şaheserimdir' dediği köprünün uzunluğu 638 metre, genişliği ise 7.17 metredir. Kanuni Sultan Süleyman'ın son seferi olan Zigetvar Seferi hazırlıkları sırasında, 1563 yılında başlayan köprü inşaatı, 1567/1568 yılında Sultan II. Selim döneminde tamamlandı. 4 ayrı bölümden ve 28 kemerden oluşan köprü için 40 bin metrekare taş kullanıldı.

Osmanlı İmparatorluğu'nda baş mimarlık görevinde bulunmuş olan Mimar Sinan'ın inşa ettiği ve üzerinde imzasının yer aldığı tek eseri olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, 1. grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli.


Benzer Haberler & Reklamlar