Bu ağaçları son kez görüyor olabilirsiniz, kaderleri Safranbolu Belediyesi'ne bağlı

Bu ağaçları son kez görüyor olabilirsiniz, kaderleri Safranbolu Belediyesi'ne bağlı

Karabük'ün Safranbolu İlçesi Bağlarbaşı Mahallesi'nde, SİT alanından çıkartılarak yıkılan bir tarihi bina ve kamulaştırma kararından dolayı İmar Planı'nın iptal edilmesi için başlatılan hukuk mücadelesinde Bölge İdare Mahkemesi'nin uygulamayı haklı bulan kararı Danıştay tarafından onaylandı. Şimdi Safranbolu Belediyesi ekipleri, plana göre yolu genişletmek için ağaçları kesmeye hazırlanıyor. Çevreciler ağaçların kesilmemesini rica ediyor.

Karabük İli Safranbul İlçesi Bağlarbaşı Mahallesi 32. ada 13 Parsel sayılı taşınmazın 246 metrekaresi 12 Aralık 2017 tarihinde kamulaştırıldı ve ilçe belediyesinin onaylanan yeni imar planları çerçevesinde uygulamalar başlatıldı. Kamulaştırmaya arazi sahibi itiraz ederek, yeni imar planı kararının iptalini istedi.  Bu arada aynı mahallede sit alanında bulunan tarihi bir bina, sit alanı dışına alınma kararı sonrası yıkıldı.  

Açılan davayı değerlendiren Kastamonu İdare Mahkemesi kamulaştırmanın iptalini reddederek yeni imar planının uygulanması yönünde karar verdi. Arazi sahibi bu kararın bozulması için Danıştay'a başvurdu. İtirazı değerlendiren Danıştay Altıncı Dairesi de Bölge Mahkemesi'nin kararını haklı buldu... 

Safrabolu Belediyesi yolu genişletmek için ağaçları kesecek mi?

Safrabolu Belediyesi, Danıştay'ın itirazları reddetmesinden sonra İmar Planları çerçevesinde yol genişletme çalışmalarını sürdürebilecek. Ancak yol genişletme çalışması için pek çok ağacın kesilmesi gerekiyor ki bunların arasında 90 yaşında olan tarihi ağaçlar da var. 

Çevreciler yol genişletme çalışması nedeniyle ağaçların kesilmesine karşı çıkarak, Safranbolu Belediyesi yetkililerinden anlayış bekliyorlar. Çevreciler yol genişletme çalışmalarının iptalini istiyor. Ancak yol genişletme kararında ısrar sürecekse dahi ağaçların kesilmemesi isteniyor.

Çevreciler, "eğer belediye her şeye rağmen yol genişletme kararını uygulayacaksa, ağaçları kesmek yerine, toprağı ile birlikte sökerek, yaşamlarını devam ettirebilecekleri alanlara dikilmesini sağlasın" ricasında bulunuyor.

Safranbolu Belediyesi ekiplerinin ağaçları mı keseceği yoksa bu talepleri mi değerlendireceği merakla bekleniyor.


Benzer Haberler & Reklamlar