Bodrum’da sel kapanı inşa edilirken antik çağ mezarları bulundu

Bodrum’da sel kapanı inşa edilirken antik çağ mezarları bulundu

Bodrum’da Gökçeler Deresi üzerine sel kapanı inşa etmek için geçen yıl başlayan çalışmalar antik mezarlar ortaya çıkınca durdu ve arkeolojik kurtarma kazıları başladı. Kurtarma kazısı Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nce gerçekleştiriliyor

20 Antik Mezar Ortaya Çıktı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Gökçeler Deresi’ne sel kapanı yapılması için Devlet Su İşleri tarafından gerçekleştirilen ihale sonrası sel kapanı çalışmaları devam ederken derenin hemen yanında yaklaşık 20 antik mezar ortaya çıktı. Hangi döneme ait olduğu henüz açıklanmayan mezarlar çıkınca sel kapanı çalışmaları durduruldu. 

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünce kurtarma kazıları başlatıldı. Ancak müzeye kurtarma kazıları için tahsis edilen ödeneğin bitmesi nedeniyle kurtarma kazılarına bir süre sonra ara verildi. Yeniden başlaması beklenen arkeolojik kurtarma kazılarının yaklaşık bir yıl sürmesi planlanıyor. 

Öte yandan çalışmalar sonrası dere yatağının bir kısmını kapatan taş toprağın sel riskinin arttırdıüı iddia edildi. İlçe merkezinden geçen ve en çok taşkına sebep olan deredeki taş toprağın, şiddetli bir yağış durumunda yaşanabilecek bir sel baskınında şehir merkezindeki zarar riskini arttıracağı ifade ediliyor.

Şiddetli yağışlarda en çok taşkının yaşandığı derelerden Gökçeler Deresi’ne sel kapanı yapılması için Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğü ile Mersal İnşaat arasında 29 Nisan 2021 tarihinde “Muğla Bodrum İlçe Merkezi Yandereleri Yukarı Havza Islahı 2. Kısım” ihalesinin sözleşmesi imzalandı. 

9 milyon 274 bin TL sözleşme bedeli ile yapılacağı belirtilen sel kapanı projesinde dere yatağı üzerinde çalışmalar başladı. Sel kapanının yapılacağı bölgeye çöplük ve Pedasa mevkisinden gelen yangın yolu ıslah edildi. 

Kapanın temelden yüksekliği yaklaşık 30 metre, uzunluğu 311 metre, duvar genişliği 2.30 – 3.10 metre arasında olması planlanıyordu. Sözleşmede 350 iş gününde bitileceği ifade edilen kapanın zemin çalışması ve yolların açılması işleri tamamlandı. 

Hamdi Yörür - kenttv.net


Benzer Haberler & Reklamlar