Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Kalesi iki liman arasında, üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerine kurulmuştur.

Eşsiz sualtı hazineleri

St. Jean şövalyeleri tarafından inşa edilen tarihi Bodrum Kalesi'nde hizmet veren Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, binasının yanı sıra barındırdığı önemli koleksiyonla ilgi odağı.

Müze, İsveç'te, 1995'te aday olduğu Avrupa Müze Forumu Yılın Müzesi ödül töreninde Türkiye'yi temsil etmiş ve Certificate of Special Commendation ödülünü almaya hak kazanmıştı.

Bodrum Kalesi'nin tamamı Bodrum Müzesi'nin sergileme alanı olarak hizmet veriyor. Bunun yanı sıra Serçe Limanı Batığı, Uluburun Batığı gibi bazı özel sergilemeler için özel alanlar da tahsis edilmiş durumda.

Bodrum Kalesi, Saint John Şövalyeleri tarafından 1406-1522 yılları arasında inşa edilmiştir. Şövalyelerin kökeni, Kudüs’e hacca giden Hıristiyan hasta ve yaralılara yardım etmek amacıyla 1048 yılında kurulan hastaneye dayanmaktadır. Haçlı Seferlerinin etkisiyle 1108 yılında St. Jean Hastaneci Şövalyeler adıyla dini-askeri bir örgüte dönüşmüşlerdir. 1309 yılında Rodos’a yerleşmişlerdir. 1406 yılında Mesy diye adlandırdıkları Halikarnassos’ta kalelerini inşa etmeye başlamışlardır. St. Jean Şövalyeleri kalenin yapımında Halikarnassos’dan ve depremle yıkılmış olan Mavsoleion’dan getirdikleri taşları da kullanmışlardır.

Kale iki liman arasında kayalık bir yarımada üzerindedir. 180x185 m. Ölçülerinde kareye yakın planlıdır. Fransız, İtalyan, İngiliz, Alman, İspanyol (Yılanlı Kule) olarak adlandırılan 5 ana kulesi bulunmaktadır. Duvarlarda şövalyelerin armaları vardır. Rodos Adası Türkler tarafından 1522 yılında alındıktan sonra, şövalyeler Bodrum ve çevresini 05 Ocak 1523’te terk etmişlerdir. Kale 1895’te Türkler tarafından hapishane olarak kullanılmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında 26-28 Mayıs 1915 tarihlerinde Fransız Dubleks zırhlısının top atışlarıyla yarı yıkık hale gelmiş ve terk edilmiştir.

Dünyadaki ilk bilimsel sualtı kazısından çıkarılan eserlerin Bodrum Kalesi içinde depolanması Bodrum Müzesi’nin temellerini atmıştır. 06 Kasım 1964 yılında kurulan Müze, 25.03.1981 yılında Sualtı Arkeoloji Müzesi adını almıştır. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, ülkemizin tek dünyanın önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biridir.

Bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Adres : Çarşı Mahallesi, İskele Meydanı, No.: 36 48400 Kale, Bodrum, Muğla

 


Ziyaret Saatleri
Nisan-Ekim
Yaz Açılış - Kapanış Saati: 08:30- 18.30

Kasım-Mart
Kış Açılış - Kapanış Saati: 08:30-16.30

Tatil Günü: Kış sezonunda Pazartesi günü kapalı

Giriş Ücreti: 30 TL

E-posta : muglabilgi@muglakulturturizm.gov.tr
Tel :  +9
0 252 316 2516

 

Hizmetler
Müzekart Satış
Sesli Rehberlik
Müze Mağazası 
Cafe 

 


Benzer Haberler & Reklamlar