Bizanslı şair ve müzisyen Kassia kolekyumla anıldı

Bizanslı şair ve müzisyen Kassia kolekyumla anıldı

Kassia’yı Düşlemek/ Reimagining Kassia isimli kolokyumda Bizanslı Kassia’nın eserleri ve bilinen ilk kadın müzisyen olmasına dikkat çekildi.

Dünya sanat tarihinin ilk kadın figürlerinden Bizanslı şair, besteci ve ilâhi yazarı Kassia’nın eserlerinin ve tarihî rolünün ele alınacağı “Kassia’yı Düşlemek / Reimagining Kassia” kolokyumu, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Konservatuvarı ev sahipliğinde, BAU İletişim Fakültesi Çizgi Film&Animasyon bölümlerinin ve İstanbul Kadın Müzesi’nin işbirliğiyle Pera Kampüsü’nde gerçekleşti. 

Etkinlikte, BAU Konservatuvar’ın Kassia’nın ismini taşıyacak müzik topluluk sınıfının açılışı da yapıldı. 

Kassia Sınıfı, BAU Konservatuvar Müzik Bölümü öğrencilerine cazdan, klasiğe üretim mekânı olarak ilham vermeyi planlıyor. 

Kolokyuma Yurtiçi ve Yurtdışından Birçok Araştırmacı Katıldı

Panelin moderatörlüğünü BAU Konservatuvar Müzik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Özgecan Karadağlı gerçekleştirdi. Hibrit olarak ilerleyen kolokyuma, Yunanistan Başkonsolos Vekili Stavros Christodoulidis, Christie’s Education London eğitmeni Dr. Cecily Hennessy, City University of London Öğretim Üyesi Dr. Alexander Lingas, İstanbul Kadın Müzesi Küratörü Meral Akkent, başta olmak üzere birçok uzman katkılarını sundu. Kolokyum boyunca Kassia’nın eserlerinin sanatsal önemi ve kadınlara yönelik çağdaş sanat eğitimi gibi konuların üzerinde duruldu.

Alexander Lingas: Kassia Feminizmin Temellerini Atan Kadınlardandır

City University of London Öğretim Üyesi Dr. Alexander Lingas  "Kassia and the Tradiitons of Byzantian Music" başlıklı sunumunda, ilahilerinin kendi döneminden bugüne kadarki yayılımına, kullanımına ve nasıl algılandığına ilişkin konulara odaklandı. Lingas, “Günümüze gelindiğinde ilahilerin pop dünyasında etkili olduğunu görüyoruz. Yunanlı popüler şarkıcı Maria Koch, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Frank Turner albümlerine Kassia ilahilerine benzer düzenlemelere yer verdi. Tüm bunlarla müziğin unutulmadan nasıl bin yılı aşkın süredir bugünlere geldiğini görebilirsiniz” dedi. 

Dr. Cecily Hennessy: Kassia'nın İstanbul'da geçen çocukluğu

Dr. Cecily Hennessy "Kassia the Girl" isimli sunumunda, Kassia'nın İstanbul'da geçen çocukluğuna ve gençliğine değindi. Aynı zamanda bir kadın olarak sanatını ve toplumsal rolünü nasıl üstlendiğini anlattı. Dr. Hennessy Kassia’nın çok güçlü bir kadın olduğuna vurgulayarak, “İstanbul’un değeri olarak bilinen Kassia 805 ve 810 yılları arasında, Konstantinopolis'te aristokrat bir ailede doğdu. Kassia'nın doğduğu yıllarda kadınların neredeyse hiç bir hakka sahip değildi buna rağmen Kassia yüksek bir eğitim düzeyine sahipti. Kassia Feminizmin temellerini atan kadınlardan biridir. Sanatını icra ederken kadın hakları ve feminizm konusuna her zaman değinmiştir. Yüzyıllar sonra bile dünyada hala Kassia’nın etkisi sürmektedir.” dedi.

Kolokyum 9. Yüzyılda ürettiği eserlerle olduğu kadar döneminin dinî ve erkek egemen otoritelerine karşı yürüttüğü özgür sanat mücadelesiyle de tarihte özel bir yeri olan Kassia’a hakkında, BAU İletişim Fakültesi Çizgi Film & Animasyon bölümünün hazırladığı özel animasyon gösterimi ile devam etti. 

Kolokyuma aynı zamanda Yunanistan Başkonsolos Vekili Stavros Christodoulidis’de katıldı. Christie’s Education London eğitmeni Dr. Cecily Hennessy sunumunda, Kassia’nın feminizm için önemli adımlar attığını ve İstanbul başta olmak üzere sanatının evrensel bir değeri olduğunu vurguladı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar