Beşiktaş metro istasyonu aynı zamanda müze olacak

Beşiktaş metro istasyonu aynı zamanda müze olacak

Kabataş – Mahmutbey metro hattı inşaatının Beşiktaş istasyonu şantiyesini gezen ve alandaki arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi alan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, inşaat bittiğinde istasyon aynı zamanda bir müzeye dönüşecek, dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın ikinci gününü İstanbul’da yapımı devam eden metro ve meydan düzenlemesi şantiyelerini dolaşmaya ayırdı.

İmamoğlu, ilk olarak Kabataş – Mahmutbey Metrosu’nun Beşiktaş istasyonu şantiyesinde incelemelerde bulundu. İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürü Rahmi Asal, metro kazısı sırasında tarihi eserlere rastlanmasıyla gündeme gelen ve koruma altına alınan bölge ile ilgili İmamoğlu’na teknik bilgiler verdi. Asal, metro kazıları sırasında, Osmanlı ve Bizans döneminden kalma eserler ile birlikte Tunç Çağı’ndan kalma bir mezarlığa rastlandığı bilgisini İmamoğlu ile paylaştı. Asal, İmamoğlu’na, yaklaşık 5 bin 500 yıllık olduğu düşünülen mezarlıktan çıkarılan ve araç-gereç olarak kullanılan bazı örnekleri gösterdi. Asal, acil korunmaya alınması gereken tarihi eserleri kayıt altına alarak müzelere yolladıklarını, kalan eserlerin ise metro istasyonu girişinde halkın ziyaretine açılacağını belirtti.

İmamoğlu: Buradaki kazı çalışmaları bizim için çok önem arz ediyor.

İmamoğlu, gazetecilerin sorularını da şantiyenin “Arkeoloji Kamp Alanı”nda yanıtladı. İmamoğlu, “Metro kazımı ne aşamada? En son Ocak 2020 tarihini vermiştiniz, Beşiktaş’taki metro projenin neresinde kaldı” sorusuna, “Buradaki kazı çalışmaları bizim için çok önem arz ediyor. Çünkü İstanbul’un muazzam tarihi bir geçmişine, ışık tutan bir çalışma var burada. Attığımız her adımın ne kadar dikkatli atılmasına gerektiğine de bir işaret buradaki çalışmalar. Burada kazı sürecini yöneten hocalarımıza ve çalışma arkadaşlarına başarılar diliyorum. Elbette bir yandan İstanbul hizmet görecek, bir yandan da bu değerler korunacak. Son aldığımız bilgiye göre, bu istasyon etrafındaki kazılardan dolayı bir gecikme söz konusu, ama Kabataş – Mahmutbey hattını engelleyici bir durum ortaya koymuyor. Sadece bu durak geç devreye girebilir. Açılış biraz gecikebilir. Buradaki istasyon hizmete girdiğinde de insanlar, metroya inerken buradaki kalıntıları görebilecekleri bir düzeni de sağlıyor olacağız. Dolayısıyla burası hem bir istasyon hem de bir müze haline dönecek” dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar