Başgelen: Restorasyon faciaları kültürel mirası bir bir yok ediyor

Başgelen: Restorasyon faciaları kültürel mirası bir bir yok ediyor

40 yılı aşkın süredir arkeoloji ve sanat tarihi alanında emek veren editör arkeolog Nezih Başgelen, Kültür Bakanlığı ile bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunarak, herkesi restorasyona adı altında tahrip edilen kültür varlıklarımız için hukuki alanda da takipçi olmaya davet etti.

Antalya'daki 800 yılllık Korkuteli Alaaddin Camisi'nin sanat şaheseri taç kapısının restorasyon adı altında adeta yeniden inşa edilerek, tarihi motif ve bezemelerinin yok edilmesi yoğun tepki aldı.

Kamu Parası ile Anıtsal Tahribat Yapılmasına artık seyirci kalınmamalı

Hürriyet Gazetesi muhabiri Ömer Erbil'in ortaya çıkardığı restorasyon skandalı Türkiye çapında tepkilere neden oldu. Sosyal Medyada binlerce kişi yaptıkları paylaşımlarla olaya tepki gösterdiler. 

Arkeoloji ve Sanat Tarihi alanında yıllardır emek sarfeden ünlü  arkeolog-editör Nezih Başgelen de yaptığı basın açıklaması ile tepkisini ortaya koydu. 

Başgelen yaptığı basın açıklaması gerek son olayda, gerekse benzeri restorasyon skandallarında Kamu Parası ile Anıtsal Tahribat Yapılmasına artık seyirci kalınmamasını istedi ve sorumluların kanuni açıdan da cezalandırılması için ilgili herkesi gerekli girişimleri yapmaya davet etti. ,

Bu tip ihale düzeniyle bu gidişle elimizde sağlam tarihi eserimiz kalmayacak

- Arkeoloji Sanat Yayınlarının restorasyon öncesi ve sonrasını gösteren infografiği -

"Gözümüz gibi korumamız gereken güzide taç kapıyı bu hale getiren tüm süreç irdelenmeli ve 'çok yönlü' soruşturulmalı' diyen Başgelen, kamuoyunun olayı duyarlılıkla takipçisi olması gerektiğini belirterek, "ilgili sivil toplum kuruluşları ve dernekler de artık gereken hukuki süreçleri başlatmalı" dedi.

Bu tip tahribatın devam etmemesi ve yapanların yanına  kâr kalmaması için, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu tarz restorasyon facialarına karşı hukuken de müdahil olmaya davet eden Nezih Başgelen açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Dönemi açısından benzersiz bir eser Korkuteli Alaaddin Camisi taçkapısı 'restorasyon' adı altında resmen yok edilmiş. Bu tip ihale düzeniyle bu gidişle elimizde sağlam tarihi eserimiz kalmayacak. Gerekçesi ne olursa olsun "restore ediyoruz!" denerek ortaya konan bu "garabeti" hiç bir şekilde kabul etmiyorum. Bu eşsiz kültür varlığımızı bu hale getirenleri ve gelmesine neden olanları şiddetle kınıyorum ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bu tip "restorasyon facialarını" acilen gündemine almasının gereğini Yüce Meclisimize arz ediyorum"

- Antalya'nın Korkuteli ilçesindeki Alaaddin Camisi'nin sanat şaheseri taç kapısının restorasyon öncesi hali: Fotoğraf: Nezih Başgelen arşivi -

Resmen tarihi cinayettir

Konu hakkında arkelojikhaber.com'a "Anadolu Selçuklu döneminden kalan böylesi eşsiz bir eseri "konsolide" ederek / sağlamlaştırarak , statik sorunlarını çözerek, taç kapı bezemelerini dış hava etkilerine karşı önlem alarak korumak gerekirken orijinal kapıyı tümüyle sökmek ciddi bir tahribattır." açıklamasında bulunan Nezih Başgelen, "Döneminin benzersiz bir taç kapı örneği olan bu değerli eser adeta bir müze objesi gibi korunması gerekirken  bu tarzda restore etmek resmen tarihi  cinayettir" dedi. 

Faciaların devam etmemesi için bunlara her aşamada karşı çıkmak gerekiyor

Arkeolog Nezih Başgelen açıklamasını şu sözlerle bitirdi: "Bu tip faciaların devam etmemesi için bunlara her aşamada karşı çıkmak, hukuki prosedür içinde ilgili sivil toplum kuruluşları kanalıyla davacı olmak, bu konuyla ilgili bilim dalları mensupları ve kültürel mirasımızın korunmasına duyarlı kamuoyumuz açısından hayati bir aşamaya gelmiştir. Bu duyarlılık ayni zamanda gerçek vatanseverliğin de bir gereği ve görevidir"

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar