Balıkesir Arkeoloji Buluşmalarında bu sene de birbirinden ilginç konular ele alındı

Balıkesir Arkeoloji Buluşmalarında bu sene de birbirinden ilginç konular ele alındı

Balıkesir'in içinde yer aldığı antik Çağda Mysia olarak adlandırılan bölge ve çevresinde gerçekleştirilen arkeoloji kazılarındaki gelişmelerin değerlendirildiği, kentin kültürüne ve turizmine katkılarının dile getirildiği 4. Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumunda 2 gün boyunca 13 farklı oturumda yaklaşık 60 sunum gerçekleştirildi.

Balıkesir  Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği ve başarıyla gerçekleştirdiği 4. Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu.  “Mysia ve Çevre Kültürleri Araştırmaları” temasıyla 16 -18 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi.

Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Balıkesir Kent Konseyi işbirliği ile hayata geçirilen sempozyum Avlu Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki iki ayrı salonda yapılan oturumlarla düzenlendi. 

Sempozyumun açılış konuşmasını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin yaptı.

Üç  gün önce Balıkesir Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı “Balıkesir Arkeoloji Mekanlar ve Hikayeler” konulu Kısa Flim yarışmasının ardından başlayan Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu'nu önemsediklerini ve sürekliliğinin sağlaması için özel çaba sarf ettiklerini belirten Şahin, "Bu etkinlikler Belediuye Başkanımız Yücel Yılmaz'ın vizyonu ile hayata geçirildi.  Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak Balıkesir’imizin sahip olduğu kültürel değerlerin gün yüzüne çıkarılması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması yanında tanıtılarak insanlığın istifadesine sunulması son derece önemli olduğu için nitelikli çalışmaları her alanda destekliyoruz. Her alanda yapılan bu çalışmalar gösterdi ki Balıkesir, insanlığın bu gün ulaştığı medeniyet değerlerine en fazla katkı sağlamış bir coğrafyaya sahiptir. Arkeoloji başta olmak üzere sosyoloji, sanat, kültür, halen yaşamını sürdüren gelenekler yapılan bilimsel araştırmalar Balıkesir’in insanlık tarihi ve bu gün sahip olduğu bilgi, felsefe, tıp, kültür, sanat gibi her alanda mevcut medeniyet değerlerinin oluşumuna en fazla katkı sağlayan coğrafyanın en değerli parçasıdır.” dedi.

Protokol konuşmalarıyla başlayan sempozyumun açılış oturumu, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Soykan'ın moderatörlüğünde; her ikisi de arkeolog olan Prof. Dr. Ramazan Özgan ile Prof. Dr. Adnan Diler'in konuşmalarıyla yapıldı.

Türk Arkeolojisinin 80'lik çınarı Prof. Dr. Ramazan Özgan hatıralarını dile getirdiği konuşmasında arkeoloji alanında yapılan çalışmaları da değerlendirdi ve bazı eleştirilerini dile getirdi.

Sempozyum alanında kurulan standların gesilmesinin ardınfan oturumlar başladı.

Gürcan Polat'ın oturum başkanlığında; Nurettin Arslan "Assos ve Komsu Polisler: Lamponia ve Gargara", Hüseyin Murat Özgen "Kurtarma Kazılarına Başlarken Adramytteion Kırsal Sahasında Reşitköy Barajı'ndan Etkilenen Kültür Varlıkları Üzerine Tespitler, Yorumlar ve Öneriler", Mustafa Şahin "Kios'un Kent Planı Üzerine" ve Güzin Bilir "Akheron Nekropolü Kazı Çalışmaları" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Ahmet Tercanlıoğlu'nun oturum başkanlığında; Feride İmrana Sıddıki'nin "Erdek Zeytinliada Meryemana Manastırı Vaftizhanesi Üzerine Bir Değerlendirme", Sibel Zenci'nin "Arkeopark Projesi Kapsamında Zeytinliada'da Yapılan Çalışmalar", Figen Erdoğdu'nun "Bir Dini Mimari Örneği: Ayvalık Aziz Georgios Manastır Mevcut Durumu ve Koruma Önerileri ve Sabriye Çelik Uğuz'un"Arkeoloji, Müzik, Eğitim, Festival ve Turizm İlişkisinde Kültür Turizmi ve Adramytteion Festival Akademisi"konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Nurettin Arslan'ın oturum başkanlığında;Zühal Eylül İçli'nin "Klasik-Helenistik Dönem Kale Karakol Yerleşimleri ve Kült İçerikleri: Adramyttene Sahasından Örnekler", Abdullah Kasım Sonkaya'nın "HeykeltıraşlıktaLydia-Mysia İlişkileri Üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme", Ahmet Tercanlıoğlu'nun "Kyzikos Hadrian Tapınağı Friz Kuşağı Kurban Sahnesi", Hasan Kasapoğlu'nun "Koroplastik Verileri ile Parion'da Telesphoros Kültü ve Thrakia-Mysia-Troas Bölgeleri İle KarşılaştırmalıAnalizi", Murat Karagöz'ün "Antandros'ta Ele Geçen Asklepios Sunakları" ve Seçil Çokoğullu'nun "Antandros Nekropolisi Kurtarma Kazılarından Ele Geçen Bir Grup Pişmiş Toprak Figürin" konulu sunumlarını gerçekleştirdi

Zeynep Koçel Erdem'in oturum başkanlığında; Sinem Mutlu'nun "Adramytteion Antik Kenti Kazılarında Bulunan Siyah Firnisli Seramiklerin Anadolu'dan Benzer Örneklerle Değerlendirilmesi", Hakan Aycan'ın "Klaros YK Sektörü'nde Ele Geçen Geç Roma Dönemi Açık Renkli Seramikleri", Ramazan Yılmaz'ın "Kyzikos Antik Kenti Geç Roma Dönemi Açık Renkli Seramikleri", Büşra Elif Kasapoğlu'nun Güncel Verilerle Hellespontos İsliği Seramiklerinin Özellikleri Dağılım Alanları", Evren Açar'ın "Antandros Lesbos Amphoraları" ve Ali Rıza Can'ın "Mysia Bölgesinde ve Bu Bölgeye Yakın Coğrafyada Ölü Gömme Geleneklerinin Farklılaşması" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Sempozyumun ikinci gününde oturumlar Fatih Salonu ile Ertuğrul Salonunda ezamanlı olarak gerçekleştirildi. İkinci gün oturumları Hüseyin Murat Özgen, Nurettin Koçhan, Orhan Bingöl, Mustafa Şahin, Kaan İren, Yasemin Polat, Derya Yalçıklı ve Mehmet Fırat Akbulut'un başkanlığında gerçekleştirildi. 

Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu'nun son oturumu Bölgedeki Arkeoloji Kazılarının Başkanlarının Sunumları ve Değerlendirme Toplantısı oldu. Prof. Dr. Özlem Köroğlu'nun başkanlık ettiği oturumda Prof. Dr. Gürcan Polat, Antandros Areoloji Kazıları, Prof. Dr. Kaan İrem Daskyleion Arkeoloji Kazıları, Doç. Dr. Derya Yalçıklı, Havran İnboğazı Andık Mağarası arkeoloji kazıları,  Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tercanlıoğlu Kyzikos Arkeoloji Kazıları ve   Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Murar Özgen Adramytteion arkeoloji kazılarında bu seneki gelişmeleri özetlediler ve soruları yanıtladılar.

Sempozyumun son gününde, Balıkesir'deki kazı alanları, müzeler ve tarihi yerler ziyaret edildi.


Benzer Haberler & Reklamlar