Avustralya'daki yangın 6 bin yıllık antik su kanallarıı ortaya çıkarttı

Avustralya'daki yangın 6 bin yıllık antik su kanallarıı ortaya çıkarttı

Avustralya ormanlarını aylardır küle çeviren büyük yangınlar ilginç bir arkeolojik keşif yaşanmasına sebep oldu. Gunditjmara kültürünce inşa edilmiş olduğu tahmin edilen binlerce yıllık antik su kanallarının yaklaşık 25 metresi yanan orman kalıntıları arasında ortaya çıktı.

Avustralya'nın Victoria eyaletinde aylardır süren ve yaklaşık 800 hektar alanı kül eden orman yangınları sonucu yaklaşık 25 metrelik 6 bin 600 yıl önce volkanik kayalarla inşa edilmiş tarihi su kanalı keşfedildi.

Bir kısmı çok daha önce keşfedilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan antik kanalların sanılandan çok daha uzun olduğu yangınlar sayesinde anlaşılmış oldu.

Yangınlar kanalın bilinmeyen yeni bölümlerini ortaya çıkardı ve boyutlarının sanılandan daha büyük ve uzun olduğu anlaşıldı.

The Dhauwurd Wurrung (Gunditjmara ya da Gunditjamara olarak da bilinen) Antik Avustralya yerli kültürünü oluşturan insanlarca inşa edildiği tahmin edilen su kanalları dünyadaki en uzun ve eski kanal sistemleri arasında yer alıyor.

Yangınlar geçtiğimiz yıl Aralık ayında başlamıştı.


Benzer Haberler & Reklamlar