Asur tabletinde 2700 yıllık kuyruklu ve çatal dilli 'Şeytan' çizimi keşfedildi

Asur tabletinde 2700 yıllık kuyruklu ve çatal dilli 'Şeytan' çizimi keşfedildi

Almanya'nın Berlin kentindeki Vorderasiatisches Müzesi’nde muhafaza edilen 2700 Yıllık bir Asur Tabletinde hastalığa sebep olduğu belirtilen demon, iblis, kötü cin veya şeytan; boynuzları, kuyruğu ve yılan benzeri çatal dili ile tasvir edilmiş olarak tespit edildi.

Bugün ruhsal kökenli ya da fiziki nedeni tam olarak tespit edilemeyen hastalıkları, psikolojik ve nörolojik bozukluklar olarak tanımlıyoruz. Ancak eski Mezopotamya'da bu tür anormal durumların ya tanrıların gazabı olarak tanımlanıyor ya da demon, iblis, kötü cin, şeytan gibi gibi doğaüstü güçler tarafından meydana getirildiğine inanılıyordu.

Büyüsel ve medikal içerikli çivi yazısı tabletlerinde bu tür vakalarla ilgili, döneme ait; teşhis açıklamaları, reçeteler, ritüeller ve büyülere dair bilgiler edinebiliyoruz. Ancak söz konusu tabletlerde yeterince yazı olmasına karşılık bu tür şeytani güçlerin çizimleri nadir görülüyor. Binlerce yıllık tabletlerde bugüne kadar tespit edilen çizim sayısı bir düzineden çok daha az.

Le Journal des Medecines Cuneiformes'in (Çiviyazısı Tıp Dergisi) 2019 tarihli sayısında yayınlanan Troels Pank Arboll imzalı, BAM 202'de Tabletinde Psikolojik ve Nörolojik Bozuklukların Sebebi Gösterilen Asur İblis'inin Yeni Keşfedilen Çizimi ("A Newly Discovered Drawing of a Neo-Assyrian Demon in BAM 202 Connected to Psychological and Neurological Disorders") başlıklı makalede; Almanya'nın Berlin kentindeki Vorderasiatisches Müzesi’nde muhafaza edilen 2.700 yıllık Asur kil tabletinde, epileptik nöbetlerden sorumlu tutulan kuyruklu, boynuzlu ve çatal dilli bir şeytan çizimi keşfedildiği belirttildi. Söz konusu tablet M.Ö. 650 yıllarında Kuzey Irak’taki bir Asur şehrinde yaşamış kötü ruhları kovan bir şifacıya ait olabilir muhtemelen çok daha eski bir metinden kopyalandığı da tahmin ediliyor.

Asur'un Epilepsi Şeytanı



Live Science'nin haberine göre; Kopenhag Üniversitesi araştırmacısı Asurbilimci Troels Pank Arbøll; tabletteki metnin; kasılmalar, seğirmeler ve istemsiz kas hareketleri içeren  (Asurlular tarafından “Bennu” denilen) günümüzde epilepsi olarak tanımlanan hastalığa benzer rahatsızlıkları konu edindiğini belirtiyor. Asurlular, Bennu’ya demon, cin ya da İblis olarak tanımlanan kötü huylu şeytani yaratıkların neden olduğuna inanıyordu.

Troels Pank Arbøll; “Tablet onlarca yıl araştırmacılar tarafından incelendi ama çizimi fark etme şansı bana nasip oldu. diğer araştırmacıların fark edememesi normal çünkü tabletin o kısmı hasarlı olduğundan çizimi fark etmek hayli zor. Asur Şeytanının kıvrımlı boynuzları, yılan benzeri çatallı dili ve sürüngenlerinkine benzeri bir gözü ve sol bacağının yanında uzun bir kuyruğu var. Mezopotamya ay tanrısı Sîn'in emriyle Bennu’ya yol açan bir şeytan olarak tanımlanıyor. Asurlular epilepsinin delilikle ilişkili olduğuna ve her ikisinin de ay tanrısı Sİn'den kaynaklandığına inanıyorlardı" dedi.

Asurlular döneminde büyünün,  tıbbi bir şifacılık yöntemi olduğuna inanıldığını belirten Asurbilimci Troels Pank Arbøll'a göre Asurlu şifacıların hastaların tedavisimde büyüler ve muskalar kullaması vakayı adiyedendi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar