Assos'ta kaya ıslah edilecekti, doğal doku tahrip edildi!

Assos'ta kaya ıslah edilecekti, doğal doku tahrip edildi!

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin Behram Köyündeki Assos Antik Kenti limanı mevkiinde yola ve tesislerin üstüne kayaların düşmesi amacıyla başlatılan kaya ıslahı çalışması sırasında doğal doku tahrip edilirken, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği uygulamaya tepki gösterdi ve çalışmaları katliam olarak nitelendirdi.

Çanakkale'nin ünlü turizm beldelerinden Assos antik kentinin liman kesiminde AFAD tarafından verilen rapor doğrultusunda oluşturulan proje çerçevesinde, düşen kayaların can ve mal kaybına düşmemesi amacıyla yapılan çalışma sırasında alandaki doğal doku yok edildi. 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yetkilleri yardıma çağırdı

Gazeteci Yusuf Yavuz'un haberine göre; Assos’taki limanın sırtlarında yer alan kayalık bölgede taş düşme tehlikesi olduğu gerekçesiyle AFAD tarafından başlatılan ıslah çalışması tepki çekti.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yapılan uygulamayı “Islah değil, katliam” olarak niteleyerek “Assos’un daha fazla katledilmemesi ve hasarın önlenmesi için Çanakkale Valiliği’ni, Ayvacık Kaymakamlığı’nı, Ayvacık Cumhuriyet Baş Savcılığı’nı ve Koruma Kurulunu bir an önce inşaatı durdurmaya ve projeyi ve yapılan işi incelemeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Dernek tarafından yapılan açıklamada; "Assos Antik Kenti’nde yola ve tesislerin üstüne kayaların düşmesi nedeniyle AFAD tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda Assos ziyarete kapatılmış ve Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 26 Mart 2021’de ‘Ayvacık İlçesi Assos Kaya Islahı Yapım İşi’ ihale edilmişti. İhale kapsamında yapılan iş ortada. Islah mı, katliam mı? Projeyi uygun bulan Koruma Kurulu bu duruma onay veriyor mu?” ifadelerine yer verildi.

Turizmciler de çalışmaların takvime uymamasından şikayetçi

Öte yandan turizmciler de çalışmalara farklı bir açıdan tepkili: 

Assos’taki tepki çeken projenin 500 günde tamamlanması planlanmıştı. Kaya ıslahı projesiyle ilgili çalışmalar süresince limandaki otel, pansiyon, restoran ve kamp alanlarından oluşan çeşitli işletmeler geçtiğimiz Nisan ayında kapatılarak alan tahliye edilmişti. Ardından başlayan çalışma kapsamında iş makineleriyle parçalanan kayalar kamyonlarla alandan taşındı. 2015 yılında bölgedeki bir işletmenin çatısına kaya düştüğü için afet bölgesi ilan edilen Assos limanının, Çanakkale AFAD İl Müdürlüğü’nün ihale ettiği proje kapsamında ıslah edilerek güvenli hale getirilmesi planlanmıştı.

Kaynak: https://gazeteciyazaryusufyavuzblog.wordpress.com/2021/09/22/assosta-tepki-ceken-kaya-islahi/?fbclid=IwAR1EXc647OS0DkuSsS8R7gTVJQ7jUOEZU0JV661h_6BBi3HztDstFKMLeEg

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar