Arkeopteriks: Archaeopteryx

Archaeopteryx nedir?

Arkeopteriks (Archaeopteryx); 1861 yılında bir tüy fosilinden varlığı tespit edilen; kuşlara ve sürüngenlere ait özellikleri bünyesinde taşıdığı tespit edilen bir tür dinozordur. Aynı yıl bu türe ait bir tam fosil de bulunmuştur.

Yakın zamanlara dek paleontologlar ve ansiklopedilerde "bilinen en eski kuş türü" olarak yer alıyordu.  Ancak onun kuş özellikleri taşıyan bir sürüngen olduğu da varsayılmaktadır.  Kuşumsu dinozor ya da dizorumsu kuş olarak tanımlanabilecek Archaeopteryx'in (Arkeopteriks) tüylü dinozorlar ile kuşlar arasında geçiş formu oluşturan bir tür olduğu tahmin edilmektedir.

Fosil kalıntılarından yaklaşık 150 milyon yıl önce Geç Jura döneminde Güney Almanya'da yaşadığı tespit edilebilen  Arkeopteriks'in ortalama bir karga büyüklüğünde olduğu, boyunun kuyruğu ile birlikte 50 santimetreyi bulduğu tahmin edilmektedir.

Archaeopteryx hem dinozorların hem de kuşların kökeni ve evriminde önemli bir role sahiptir ve evrim teorisine göre ara geçiş formlarının en iyi örneklerindendir.


Benzer Haberler & Reklamlar