Arkeomüzikoloji'nin çalışma alanları Afyonkarahisar'da konuşuldu

Arkeomüzikoloji'nin çalışma alanları Afyonkarahisar'da konuşuldu

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı tarafından düzenlenen 5. Çalgı Bilimi Çalıştayı'nda, Arkeomüzikoloji Çalışma Grubu ve Çalışma Alanları konuşuldu, İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesinin Türkiye’nin en büyük müzik müzesi olduğuna dikkat çekildi.

Sahneli Derslikte gerçekleştirilen çalıştayın açış konuşmasını yapan AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen, İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesinin Türkiye’nin en büyük müzik müzesi olduğu gibi, Avrupa’da ikinci ve dünyada ise en iyi 10 çalgı müzesinden birisi olarak gösterildiğini kaydetti.

Alman bir koleksiyonerin, hiçbir bedel almadan tüm koleksiyonunu bağışladığını ifade eden Türkmen, “Çalgı Bilimi Çalıştayını yapmamızın amacı ise şudur; bizim konservatuvarımızda Müzikoloji Bölümü yok, çalgı bilimi uzmanları yok. Bizler de her yıl uzmanları davet ederek, müze ile ilgili eleştiriler almak istiyoruz. Bu eleştiriler doğrultusunda da, dünyanın kültür mirası olan bu müzeyi en önemli müzeler arasına sokalım istiyoruz. Bunun nemi, ışıklandırması, sıcaklığı, korunması, camekânı vs. hepsi ayrı ayrı sorun olabiliyor. Her gelen misafirimiz de bazı düzeltmeler öneriyor. Biz de kendimizi bu doğrultuda değiştiriyoruz. Bu sene ise Türkiye’de arkeomüzikoloji konusunu, adına yakışır bir bölgede yapmak istedik. Misafirlerimiz de kabul etti” diye konuştu.

Açış konuşmasının ardından; “Arkeomüzikoloji Çalışma Grubu ve Çalışma Alanları” başlıklı 2 oturum düzenlendi. Oturum başkanlığını Öğr. Gör. Yunus Emre Uğur’un yaptığı çalıştayın ilk oturumunda; Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva Işık tarafından “Antik Çağlarda Marsyas Heykelleri”, Akdeniz Üniversitesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Paşaoğlu tarafından “Antik Çağda Müzisyen Algısı ve Çalgılar Üzerine” ve yazar Semih Tulay tarafından ise “Phrygia’nın Mitolojik Öykülerinde Müzik” konu başlıklı sunumlar yapıldı.

Oturum başkanlığını Doç. Berna Özkut’un yaptığı ikinci oturumda ise Anadolu Üniversitesi Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör A. Bülent Alaner tarafından “Frigya’dan Çifte Kaval ve Frigyen Modu”, Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestra Şefi Ömer Yöndem tarafından “Sahne Müziki Orkestrasyonunda Çalgı-Sonorite Dengesi” ve Ege Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Elçin Doğan Gürbüzer tarafından “Antik Çağda Anadolu’da Telli Çalgı Betimlemeleri: İşlev ve Anlam” konu başlıklı sunumlar yapıldı.

www.afyonhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar