Arkeolojik SİT alanına yol açanlar 2 bin yıllık su kemerini tahrip ettiler!

Arkeolojik SİT alanına yol açanlar 2 bin yıllık su kemerini tahrip ettiler!

Kuşadası’nın en önemli kültürel miraslarından 1. Derece arkeolojik sit kapsamındaki Didar Su Kemeri'nin, kimliği belirsiz kişilerce yol açma çalışması esnasında tahrip ediliği tespit edildi. EKODOST'un konuyu duyurması üzerine olay yerine giden Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri olay yerinde inceleme yaptıktan sonra, suç duyurusu yapmaya karar verdi. Yol açma çalışmasını kimin ya da hangi kurumun yaptığı araştırılıyor!

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, Aydın'ın Kuşadası ilçesinin en önemli kültürel miraslarından Didar Su Kemeri'nin tahribatını şu açıklama ile duyurdu: 

"Türkiye’de uzun mesafeden su taşıyan sistemlerin en iyi örneklerinden biri olan Efes suyollarının Kuşadası sınırları içinde kalan Didar Su Kemerinde, kimliği belirsiz kişiler tarafından bir tahribat yapılmış. M.S. 1. yy.da inşa edildiği bilinen tarihi kemer, Bahçecik Boğazının doğasının en güzel olduğu yerlerden birinde yer almaktadır.

Akdeniz Bitki Örtüsü’nün en güzel bitki örneklerinin görüldüğü maki topluluklarının içinde yer alan Didar Kemerine kadar tüm bitki örtüsü tahrip edilerek yeni bir yol açılmış.

Açılan yol tarihi kemerin yanında durmuş. Muhtemelen karşı tarafa geçmek isteyenlerin kemerin taşlarının büyük zarar vermişler.

1. Derece arkeolojik sit kapsamında olan Didar su kemerinin tarihi bir değeri olup, Kuşadası’nın en önemli kültürel miraslarından birisidir.

Yaklaşık 2000 yıl önce inşa edildiği bilinen kemerin günümüze kadar ulaşıp, kim olduğunu bilmediğimiz kişiler tarafından tahrip edilmesine çok üzüldük. Bu alanda hem doğa hem de tarih yara almış durumda.

Bu tahribatı yapan kişiler ya da kurumlar, tarihi su kemerinin bölgesinde yapılan çalışmalar için mutlaka Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin almaları gerekir.

Bir an önce bu tahribatları yapanların bulunacağını umuyoruz.

EKODOSD/KUŞADASI"

Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğü olay yerinde inceleme yaptı

Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki tarihi su kemerinin tahrip edildiği ihbarı sonrası yapılan resmi incelemede, kemerin iki ayağında hasar oluştuğu tespit edildi.

Alınan bilgiye göre, Bayraklıdede Mahallesi sınırları içinde yer alan Efes Antik Kenti'nin su yolu üzerinde M.S 1. yüzyılda yapıldığı bilinen Didar Su Kemeri'ne zarar verildiği ihbarı üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri bölgeye gitti.

Ekipler, su kemerinin iki ayağında hasar oluştuğunu belirledi.

İnceleme başlatan müdürlüğün konuya ilişkin suç duyurusunda bulunacağı, yapının onarım ve restorasyonu için de çalışma yürüteceği ifade edildi.

arkeolojikhaber.com / aa


Benzer Haberler & Reklamlar