Arkeolojide Taş Aletler çalıştayı Düzce Üniversitesi'nde yapıldı

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Arkeolojide Taşları Konuşturuyoruz, Taş Aletler: Yorum ve Yaratıcılık temalı çalıştay, ülkemizin farklı üniversitelerinden akademisyenler, uzman konuklar, araştırmacılar ve öğrencilerin katılımıyla Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda yapıldı.

Üç gün süresince sekiz oturum şeklinde gerçekleştirilen programın açılışına; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürü Resul Taştan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aysun Aydın, Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Bilir, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emre Okan, her malzemeden taşları konuşturmak ve konuya farklı perspektiflerden bakabilmek için bir araya geldiklerini belirterek çalıştaya katkıda bulunan herkese ayrı ayrı teşekkür etti.

Programda konuşan Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Bilir ise Düzce Üniversitesi Arkeoloji bölümünün bu çalıştayı düzenliyor olmasının çok sevindirici olduğunu dile getirerek sözlerine başladı. Düzce Belediyesi olarak Konuralp bölgesindeki kazı çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Ahmet Bilir, çalıştay kapsamında kazı bölgesine gezi programı düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, bu tür önemli ve değerli çalıştaylara destek verdiklerini dile getirerek öğrencilerin bu fırsatları değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Tarihten örneklerle taşların anlam eğilimi yoluyla nasıl konuşacağını katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. İlhan Genç, Konuralp’teki kazı çalışmalarının Kültür Bakanlığıyla birlikte yapılmış olmasının da Düzce’ye ve bölgeye büyük katkı sağladığını belirtti.

Oturumlarda, taş aletler üzerine çalışan bilim insanları, akademisyenler ve araştırmacılar; “Mekanda Yontmataş Ne Anlatır? Nasıl Anlatır?”, “Kuzey Doğu Marmara Sualtı Araştırmaları Vordonisi’den Bir Mermer Batığı”, “Yontmataş Alet Yapımında Hammaddenin Üretime Etkisi”, “Kahintepe Kazısı ve Sürtmetaş Endüstrisine Örnekler”, “Yontmataş Buluntular ve Sembolizm”, “Taşı Konuşturmak İçin İnsanı Yeniden Tanımlamak: Beynin Evrimi ve Bilişsel Arkeoloji” gibi başlıklarda birçok sunum gerçekleştirerek bilgi, birikim ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Taş aletlerin üretim ve kullanımlarını yaratıcılık perspektifiyle arkeolojik, antropolojik ve etnolojik yorumlar çerçevesinde ele alarak sorgulamaya ve tartışmaya açan çalıştay diğer oturumlarla tamamlandı.

burasiduzce.com


Benzer Haberler & Reklamlar