Arjantin'de bulunan 9 metrelik Pleziyozor'un replikası sergileniyor

Arjantin'de bulunan 9 metrelik Pleziyozor'un replikası sergileniyor

Açığa çıkarılabilmesi için Patagonya gölünün sularının bir kısmı boşaltılan ve dört ton kaya kaldırılan Pleziyozor fosilinin kopyası çıkarılarak sergilenmeye başlandı.

Arjantinli paleontologlar Çarşamba günü, 2009 yılında Patagonya gölünde bulunan 65 milyon yıllık deniz sürüngeni Pleziyozor (plesiosaur)  iskeletinin replikasını oluşturdu.

Fosil, Güney El Calafate kasabasına yakın mesafede, Buenos Aires’ten 2,800 kilometre uzaklıkta, Kretase dönemi kayalarında bulunan bir deniz sürüngenine ait.

Plesiosaurun kalıntıları, And Dağları’nın eteklerinde Argentino Gölü içindeki kayalarda keşfedildi. Şimdiye kadar Arjantin’de bulunan en eksiksiz fosillerden biri.

Fosile ulaşmak için göl suyu boşaltıldı

Buenos Aires’teki Bernardino Rivadavia Doğa Bilimleri Müzesi’nden paleontolog Fernando Novas, AFP’ye verdiği demeçte, “2009’dan beri etraflarını saran kayadan fosilleri kurtarmak, bir reprodüksiyon yapmak ve müze salonunda sergilemek için çalışıyoruz.” dedi.

Bilim insanı Marcelo Isasi, “Suyun yaklaşık 50 santimetre altındaydı ve üzerinde çalışabilmek için göl suyunun bir kısmını boşaltmak zorunda kaldık” diyor.

Fosil kalıntılarını açığa çıkarmak için dört ton kayanın kaldırıldığını anlatan Isasi, bölgenin uluslararası bir havaalanından sadece 500 metre uzaklıkta olmasının çalışmaları hayli zorlaştırdığını ve yavaşlattığını belirtiyor.

Plesiosaurlar, tüm gezegen boyunca denizlerde yaşayan büyük deniz sürüngenleriydi. Uzun boyunları, minik başları ve keskin dişleriyle gezegendeki tüm denizlerde varlıklarını sürdürebildikleri biliniyor.

Patagonya’nın sular altında olduğu dönemden kalan fosil yaklaşık 9 metre uzunluğunda.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar