Arabistan yarımadasında İslam öncesi bir yazıt, 3 altın yüzük ve boğa büstü bulundu

Arabistan yarımadasında İslam öncesi bir yazıt, 3 altın yüzük ve boğa büstü bulundu

Suudi Arabistan'ın Al Ukhdud kentindeki arkeoloji kazılarında, arkeologlar pek çok çanak çömlek parçasının yanı sıra, üzerinde kelebek motifleri olan 3 altın yüzük, bronzdan imal edilmiş bir boğa başı ve 230 cm uzunluğunda, 48 cm yüksekliğindeki granit taş üzerinde, tek satırdan oluşan eski Güney Arap alfabesine ait metin bulunan yazıt keşfettiler.

Suudi Arabistan Krallığı Miras Kurumu, El-Uhdud bölgesindeki arkeoloji. kazılarda İslamiyet öncesi döneme ait önemli ve nadir görülen kalıntılar bulunduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, ülkenin güneyindeki Necran vilayetinin El-Uhdud bölgesinde yapılan kazılarda bir yazıt, üç altın yüzük ve bronz bir boğa büstü bulundu. Buluntular,Suudi Miras Komisyonu tarafından Necran bölgesindeki Al Ukhdud sahasında yürütülen 2022 yılı arkeolojik kazı projesi çerçevesindeki çalışmalarda elde edildi. Arkeolojik kalıntıların en az 1400 yıllık oldukları tahmin ediliyor.

Müsned Yazıtı tek satırdan oluşsa da bugüne dek bulunan en uzun yazıt

Yaklaşık 230 cm uzunluğunda ve 48 cm yüksekliğindeki granit taş üzerine kazınmış, 32 cm uzunluğundaki harflerden oluşan yazıt Müsned alfabesi içermesinden dolayı özel önem arz ediyor. Yazıtın bugüne dek bölgede bulunan en uzun metni içeriyor. 

Yazıt'ın su taşıyıcılığı yaptığı belirtilen Wahib Eil bin Magan adlı birine ait olduğu anlaşılıyor ama adamın evine mi yoksa sarayına mı astığı bilinmiyor.

Paslanmış olarak bulunan Boğa büstü restorasyona alındı   Kazılarda aynı zamanda 1400 yıldan daha eski olduğu tahmin edilen bronz boğa büstü keşfedildi. Büst oksitlenmeden dolayı şu anda restorasyon altında. Uzmanlar, boğa başının İslam öncesi dönemlerde güney Arabistan krallıkları arasında en yaygın eşyalardan olduğuna, gücü ve doğurganlığı simgelediği için  birçok Arap kabilesi arasında rağbet gördüğünü belirtiyorlar. Boğa'nın özellikle Maîn, Sebe ve Kataban krallıklarındaki en önemli sembol olduğunun da altı çiziliyor.   Kelebek şeklinde süslemeler işlenmiş aynı boyda 3 altın yüzük 

Arkeologların aynı zamanda üstünde kelebek şeklinde süslemeler bulunan üç altın yüzük  bulduğu kaydedilen haberde alanda bunun dışında pek çok keramik parçasının bulunduğu belirtiliyor. 

Al-Ukhdud bölgesinde en eskisinin MÖ 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen çanak çömlekler ile çeşitli boyutlarda çok sayıda pişmiş toprak testi bulunduğunu da belirtildi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar