AOÇ'de isim tartışması: Atatürk Orman Çiftliği mi Beştepe Millet Ormanı mı?

AOÇ'de isim tartışması: Atatürk Orman Çiftliği mi Beştepe Millet Ormanı mı?

Ankara Orman İşletme Müdürlüğü'nün "Beştepe Millet Ormanı" adıyla ihale yapmasında Mimarlar Odası Ankara Şubesi tepki gösterdi. Ankara Orman İşletme Müdürü Mehmet Üstünyer, “Bir isme mi takıldınız” dedi!

Atatürk Orman Çiftliği'nin adının Beştepe Millet Ormanı olarak değiştirilmek istendiği iddai edilirken 
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği alanında Atatürk’ün adı silinerek “Beştepe Millet Ormanı” ihalesi yapılmasını yargıya taşıdı.

Cumhuriyet Gazaetesinin haberine göre;  Konunun gündem olmasının ardından Ankara Orman Bölge Müdürü Veysel Kodalak, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden görüşme talebinde bulundu.

Bunun üzerine Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Başkan Yardımcısı Ali Atakan ve Kent İzleme Merkezi Sekretaryası Redife Kolçak, Orman Bölge Müdürü Veysel Kodalak ve Ankara Orman İşletmeleri Müdürü Mehmet Üstünyer ile görüştü.

Mimarlar Odası’ndan yapılan açıklamaya göre Candan görüşmede Atatürk Orman Çiftliği alanının Atatürk’ün şahsi mal varlığı olduğunu ve halka emanet edildiğini vurgulayarak “Atatürk’ün adını silerek Beştepe Millet Ormanı’na dönüştüremezsiniz. İhalenin gerçekleştirileceği alan Atatürk Orman Çiftliği alanıdır ve imar planında zaten ‘ağaçlandırma alanı’dır. Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetiyle halka bağışlanan Atatürk Orman Çiftliği ‘Millet Ormanı’ olarak adlandırılamaz” dedi.

Bunun üzerine Kodalak ve Üstünyer, “Bir isme mi takıldınız?” savunmasını yaptı. İki isim projenin ismiyle ilgili herhangi bir değişim yapmaları konusunda sorumlu olmadıklarını da belirtti. Candan ise her türlü yasal yola başvuracaklarını belirterek “Atatürk adının silinmesine ve ağaçlandırma alanının yapılaşmaya açılmasına izin vermeyeceğiz” tepkisini gösterdi. 

Öte yandan; Atatürk Orman Çiftçiliği’ndeki 252 metrekaresi kapalı, 6 bin 293 metrekaresi açık olmak üzere toplam 6.545 metrekarelik alan 10 yıllığına kiralanacak.

Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’nün dün Resmi Gazete’de yayımlanan ilanında, kiralama gerekçesi olarak “spor tesisleri ve alanları ile tesis ve alanlara gelen halkın yiyecek-içecek ihtiyaçlarının karşılanması” gösterildi.

Alanı kiralamak isteyenler 25 Ağustos 2022 tarihine kadar Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’ne tekliflerini sunabilecek. İlana göre; alana aylık 17 bin lira + KDV kira ödenecek ve 61 bin 200 lira peşinat yatırılacak.


Benzer Haberler & Reklamlar