Antik Kanal Projesi ile Efes deniz ile buluşacak

Antik Kanal Projesi ile Efes deniz ile buluşacak

Efes Antik Kanal Projesinin iki buçuk yıl içerisinde hayata geçirilmesi bekleniyor.

Selçuk ilçesinde, Efes Antik Kentini denizle buluşturacak en önemli projeler arasında yer alan Efes Antik Kanal Projesi için çalışmalar hızlandı. Proje ilçede herkesi heyecanlandırırken, uzmanlar, kanal projesinin hem İzmir’e hemde Selçuk’a büyük katkı sağlayacağını belirtti. Alınan bilgiye göre, projenin iki buçuk yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiği öğrenildi. Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı beraberinde Ak Parti Selçuk İlçe Başkanı Sema Yeşilçimen ve Devlet Su İşleri İzmir 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk de, proje alanında incelemelerde bulundu.


İZMİR İÇİN BELİRLENEN 35 PROJEDEN BİRİ
Projenin detaylarını paylaşan Başkan Bakıcı, projenin startının daha önce verildiğini hatırlatarak, yapım ile ilgili önemli bir aşamaya gelindiğini kaydetti. Bakıcı, "Selçuk ve İzmir açısından çok önemli bir projenin başlangıcı yapılmaktadır. Büyük bir heyecan içerisindeyiz. Antik kanal projesi bir hükümet projesidir. Bu proje İzmir ve Selçuk’a büyük bir ivme kazandıracaktır. “Projemizin hayata geçirilmesi için gerekli tüm izinler alındı. Devlet Su İşleri’nin geliştirdiği bir proje ile antik kanal iki aşamalı olarak açılacaktır. Pamucak boğazında bulunan köprüye kadar olan bölüm ilk aşamada açılacak ve değerlendirilecek. İkinci bölüm ise arkeolojik anlamda değerlendirilecek kısımdır. Bununla ilgili çalışmalar da gerçekleştirildi. Bu çerçevede doğal sit alanı konusundaki çalışmalar neticesinde çok daha kısa zamanda sonuç alınacağını umuyoruz" dedi.


KANALDAKİ YATAKLAR GENİŞLETİLECEK
Antik Kanal Projesinin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın İzmir için belirlediği 35 projeden birisi olduğunu ve bu projenin DSİ tarafından yürütülmesi için talimat aldıklarını belirten DSİ İzmir 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, "Selçuk ilçesindeki DSİ Genel Müdürlüğü ile ilgili projeleri yerinde daha detaylı çalışmasını yaptık. Devamını da bunun sonrasında yapacağız. Birincil olarak Küçük Menderes’in denize döküldüğü Pamucak ve Belevi Gölü arasındaki yatak genişliğinin arttırılması ve oradaki işgallerin ortadan kaldırılması konusunu hep birlikte yerinde inceledik. Kanaldaki mevcut kesitler vatandaşlar tarafından işgal edilmiş ve birçok yerde de meyve ağaçları dikilmiş. Tabi bunların hepsi taşkın açısından tehlikeli ve risk oluşturan durumlardır. Bunların kaldırılması ile ilgili proje çalışmalarından sonra makineli çalışma ile bu yatak açılarak Pamucak sahilinin daha temiz hale gelmesine bir katkı olacağını düşünüyorum” dedi.


OSMANLI MİMARİSİNE UYGUN KEMER KÖPRÜ YAPILACAK
Çelenk, şöyle devam etti:
"Eskiden var olan antik kanalı tekrar canlandırmak istiyoruz. Denizden köprüye kadar olan ilk 500 metrelik bölümün projelendirilmesi ile ilgili çalışmaları yapacağız. Köprü Osmanlı mimarisine uygun bir kemer köprü olacak ve altından teknelerin çok rahat geçebileceği sağlanacak. Mevcut durumdan daha yüksek olacak ve de genişliğini arttıracağız. Buradan teknelerin çok rahat bir şekilde antik limana kadar ulaşması sağlanacak. Karadan kanalın yanına yanaşıp iş makinelerı ile temizleyemiyoruz; çünkü kanalın kenarında antik mezarlar var. Bu mezarlara zarar vereceğinden başka alternatif yolların bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethederken gemileri karadan yüzdürmesi gibi biz de denizden girerek buradaki Rus batığı temizlemeyi düşünüyoruz. Bu proje sadece Selçuk’a ve İzmir’e değil, tüm Türkiye’ye armağan edeceğimiz bir proje olacak. Biz de bu talimat üzerine projenin nasıl gerçekleştirileceği, nasıl hayata geçeceği konusunda bir çalışma yaptık. Projenin deniz yapıları kısmı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından diğer yapıları da DSİ tarafından yapılacak” dedi.


Partisinin ilçe yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri ile birlikte alan incelemesi yapan AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Sema Yeşilçimen ise şöyle konuştu:
"bugün teşkilatım ve ilçem adına çok mutluyum; çünkü ilçemde bin yıllık bir hayal gerçekleşiyor. Bakanlarımız, verdikleri talimatla Selçukluya, İzmirliye ve Türk Halkına vermiş olduğu sözü yerine getirdi. İlk hedefimiz buradaydı. Mükemmel bir proje ve Türkiye’de örnek gösterilecek bir çalışma. Selçuk halkına ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum."

A.A.


Benzer Haberler & Reklamlar