Amerika'da 6.000 yıllık taş oduncu baltası bulundu

Amerika'da 6.000 yıllık taş oduncu baltası bulundu

Virginia’daki Mount Vernon'da öğrencilerin arkeoloji araştırmaları sırasında toprak elenirken 6.000 yıl önce özenle işlenmiş bir taş balta bulundu. Balta silah olarak değil muhtemelen odun kesmek veya oymak için kullanılmıştı.

Balta, Ohio’daki Başpiskopos Hoban Lisesi öğrencileri tarafından bulundu.

Arkeoloji öğretmeni Jason Anderson tarafından yönetilen 14 öğrenci, Mount Vernon’da köleleştirilmiş Afrikalı Amerikalıları ve onların torunları için bir mezarlık olduğuna inanılan bölgeyi haritalandırmaya yardım ediyordu.

***

Yaklaşık 6.000 yıl önce, Amerika yerlileri tarafından ustalıkla oyulmuş ve şekillendirilmiş değerli bir taş balta, Virginia’daki Potomac nehri kıyısında kayboldu. Yaklaşık 18 cm uzunluğundaki balta yontulmuş ve düzeltilmişti ve tahta sapın takıldığı uçta daraltılmıştı. Bu baltanın kaybı ağır bir şekilde hissedilmiş olmalıydı.

6.000 yıl sonra, 17 yaşındaki lise son sınıf öğrencileri Dominic Anderson ve Jared Phillips, George Washington’un Mount Vernon’daki arazisinde arkeolojik bir kazıya katıldılar ve eledikleri toprağın içinde patatese benzeyen büyük bir taş buldular. Ne olduğundan emin değillerdi. Bu yüzden yakınlarında çalışan bir arkeoloğa sordular.

Bu bir baltaydı ve yaklaşık 60 asırdır kayıptı.

Daha sonra Mount Vernon yetkilileri, buluntunun ayrıntılarını açıkladı. Bu alanın hikayesini, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk başkanının evi olmanın çok ötesine taşımaya yardımcı olan büyük bir keşif olduğunu söylediler.

Vernon arkeolojik koleksiyonların küratörü Sean Devlin, “Yaklaşık 6.000 yıl önce burada yaşayan bireylerin hayatlarına bir pencere açıyor. Bu gibi eserler, bu doğal ortamı uzun tarih boyunca şekillendiren farklı topluluklar hakkında bilgi edinmemize yardımcı olan hayati bir kaynak.” diyor.

Baltayı bulan öğrenciler. Solda Dominic Anderson ve sağda Jared Phillips.

Mount Vernon yetkilileri, baltanın muhtemelen yerel bir nehirden alınan bir “yeşil taş” parçasından yapıldığını söyledi.

Balta; bir kesme kenarı oluşturmak için bir çekiç taşı ile yontulmuş ve daha yumuşak bir kesme yüzeyi oluşturmak için daha sert bir taşla tekrar oyulmuş. Daha sonra bir öğütme taşı ile daha da işlenmiş ve oluk, sapın bağlanacağı yerde kesilmiş. Dolayısıyla bu alet muhtemelen çok değerliydi.

Araştırmacılar, bu dönemdeki diğer aletlerle karşılaştırarak ve yapım yöntemleri baz alınarak baltanın tarihlendirildiğini söylüyor.

Baltanın üreticileri, muhtemelen Potomac nehrinde yukarı ve aşağı doğru tekneyle mevsimlik olarak göç eden ve sabit köylerde yaşamamış insanlardı. Dolayısıyla bu balta, yolculukları sırasında yanlarında taşıdıkları önemli bir alet olmalıydı.

“Bu balta gibi aletler yapmak için zaman harcıyorsanız, muhtemelen onu yanınızda taşıyacaksınızdır. Böyle bir şeye uğraş verir ve bir veya iki kez kullanıp atamazsınız. Bu, insanların zaman içinde yatırım yaptıkları bir şey.”

Balta muhtemelen odun kesmek veya oymak için kullanılmıştı ve muhtemelen bir silah değildi.

Mount Vernon arkeolojik alan araştırma yöneticisi Joe Downer, öğrencilerin baltayı bulduğunda ona seslendiğini söylüyor. “Gördüğümde biraz geri çekildim. Ona baktım, ve bir dakikalığına tuttum, ve “Bu, burada bulduğumuz en güzel şeylerden biri olabilir.” dedim.

Arkeofili.com (Washington Post. 31 Ekim 2018)


Benzer Haberler & Reklamlar