Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi eski binası karakol olmayacak

Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi eski binası karakol olmayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kyme Antik Kent Müze binasının Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne tahsisini uygun bulmadı.

Aliağa’da tartışmalara neden olan Kyme Antik Kent Müze binasının Aliağa Belediyesi’nce Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edilmesi yönündeki başvuru Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gönderilen yazıyla uygun bulunmadı.

1990’lı yıllarda, dönemin Belediye Başkanlığı ve İtalyan Arkeolog, Ordinaryus Profesör Sebastiana Lagona’nın da girişimleriyle, yapımına başlanmış ve tamamlanmış Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi’nin Aliağa Belediyesi tarafından ilçe emniyetine tahsis edilmesi hususunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda gönderilen yazıda “Söz konusu taşınmaz, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 30.05.1996 tarih ve 16387 sayılı yazısıyla ‘Belediye hizmetlerinde (Açıkhava Müzesi) kullanılmak üzere Aliağa Belediyesi’ne tahsis edilmiş olup, Maliye Bakanlığı’ndan taşınmazın Bakanlığımıza tahsis edilmesi talep edilmiştir.” dendi.

Müze binasında yapılması planlanan koruma, temizlik ve konservasyon çalışmalarının halen tamamlanmadığına dikkat çeken yazıda “Kyme Antik Kenti kazı, koruma, konservasyon ve yayına yönelik çalışmaların Bakanlığımızca sürdürülmesi planlandığından anılan taşınmaza Bakanlığımızca ihtiyaç duyulmakta olup, taşınmazın Aliağa Belediyesince Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğüne hizmet binası olarak tahsis edilmesi talebinin Bakanlığımızca uygun değerlendirilmediği belirtilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu “Aliağa halkına kültürel alanda önemli bir kazanç alanı olabilecek olan ve Aliağa halkının geleceğinden de yıllarca çalınmış durumda olan müze binasının kaybedilmemesine ilişkin gerçekleştirdiğimiz girişimlerden biri daha sonuçlandı. 1990’lı yıllarda, dönemin Belediye Başkanlığı ve İtalyan Arkeolog, Ord. Profesör Sebastiana Lagona’nın da girişimleriyle, yapımına başlanmış ve tamamlanmış Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi, hala bakanlık tarafından tamamlanmamış durumda. Ayrıca basit bir düzenlemeyle yerli ve yabancı konuklara açılabilecek bu bina ilçe karakol binasına dönüştürülmek isteniyor. Kültür Bakanlığı’nın, Aliağa Belediyesi’nin yasadışı yıkım işlemini iptal etmesinin ardından şimdi de yine belediye tarafından İlçe Emniyetine devredilme çabası bakanlık tarafından uygun bulunmadı. Bizler Aliağa müze binasına ve çok kıymetli çalışmalar sonucu çıkarılan tarihi eserler bu binada sergilenene kadar her türlü yasal mücadeleyi vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Eren Saran - aliagaekspres.com.tr
 


Benzer Haberler & Reklamlar