Alev Ebüzziya: Alev Ebüzziya Siesbye

Alev Ebüzziya Siesbye kimdir? Alev Ebüzziya kimdir?

Alev Ebüzziya Siesbye (d. 1938, İstanbul - ) Seramik sanatçısı. 

1956-1958 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde heykel eğitimi aldı. Höhr-Grenhausen’daki bir seramik fabrikasında ve İstanbul Eczacıbaşı Sanat Atölyesi’nde çalıştı.

1963’te Kopenhag’a yerleşti ve Royal Copenhagen (Danimarka Kraliyet Porselen Fabrikası) için özgün tasarımlar yapmaya başladı. Ebüzziya, ilk atölyesini 1969’da Kopenhag’da kurdu ve ilk kişisel sergisini 1971’de Galerie Birkdam’da açtı.

1987’de, bugün halen ikamet ettiği Paris’e taşınan sanatçının 2002 yılında Türk İslam Eserleri Müzesi ve Kopenhag Dekoratif Sanatlar Müzesi’nde retrospektif sergileri yapıldı. Birçok ödüle layık görülen sanatçının eserleri Museum of Decorative Arts (Kopenhag), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), City Museum (Helsingborg), National Museum (Stockholm), Kunstgewerbemuseum (Köln), Victoria and Albert Museum (Londra), Kunst Museum (Aarhus), Kestner Museum (Hannover), Danish State Art Foundation (Kopenhag), Museé Bellerive (Zürih), Coburg Museum (Coburg), Los Angeles County Museum of Art (Los Angeles), Museé des Art Décoratifs (Paris), Kunstindustrimuseum (Oslo), Princessehof Museum (Leuwarden), Royal Scottish Museum (Edinburgh), Ulster Museum (Belfast) gibi kurumlarda sergilendi. Duayen sanatçının binlerce yıldan beri var olan çanak formuna kendi üslubuyla yeni bir soluk kattığı eserleri, bugün pek çok uluslararası müze koleksiyonunda yer alıyor.

2022 Yılında Aydın Doğan Ödülüne layık görüldü.


Benzer Haberler & Reklamlar