Akheloos

Akheloos nedir?

1. Akheloos: Yunanistan’ın en büyük ırmağı.

Epirus bölgesinde Pindus Dağlarında (Pindos) doğar, güneye doğru akar, Akarnania ve Aitolia bölgeleri arasındaki sınırı oluşturur, Oiniadai kenti yakınlarında Ion Denizi’ne dökülür.

2. Akheloos: Batı Yunanistan'da Akamaia ile Aitolia bölgeleri arasında akan uzun bir ırmak.

Hesiodos'ta ve Homeros'ta adı geçen bu ırmak Okeanos ile Tethys'ten doğma üç bin ırmağın en büyüğü ve ırmak tanrıların kralı sayılır.

Akheloos'un birçok öyküleri var: Herakles destanı ile ilgili bir efsaneye göre, Akheloos Kalydon kralının kızı Deianeira'ya aşıkmış, ama ırmak tanrısının biçimden biçime girme, kimi zaman boğa, kimi zaman ejder olma yetisinden korkan kız Herakles ile evlenmeyi tercih etmiş.

Bu yüzden yiğit Herakles ile ırmak tanrısı arasında yaman bir dövüş başlamış. Karşılaşmada yenilen Akheloos birden koca bir yılan biçimine girmiş, Herakles onu tam boğacakken, azgın bir boğa oluvermiş. Bu kez yiğit boğanın bir boynuzunu kopararak alt etmiş

Akheloos'u Irmak Tanrısı Deianeira'dan vazgeçmiş, ama boynuzu geri almak için Herakles'e Zeus'un keçisi Amaltheia'nın çiçek ve yemiş saçan bolluk boynuzunu vermiş.  

Başka bir öyküye göre, önlü bereket boynuzu ırmak tanrısının kendi boynuzuymuş, çünkü yaygın topraklar, sulayan ırmaklar bereketin simgesidir.

İstanbul'daki Halic'e Frenklerin "Corne d'O r " (Altın Boynuz) demeleri herhalde bu inançla ilgilidir.
 


Benzer Haberler & Reklamlar