Afyonkarahisar'da sağlık turizmi konulu Ulusal Turizm Kongresi

19. Ulusal Turizm Kongresi, "Sağlık Turizmi" ana temasıyla, Atatürk Kongre Merkezi'nde başladı.

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, programın açılışında, kentin, deniz turizmi dışındaki turizmin bütün bileşenlerini fazlasıyla barındırdığını söyledi.

Şehrin tarih ve kültür turizmi açısından sahip olduğu zengin potansiyele dikkati çeken Tutulmaz, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun temeli bu topraklarda atıldı. Büyük Taarruz burada başladı. Ülkemiz, devletimiz ve milletimiz için tarihi açıdan önemli bir merkezdir. Çanakkale ne kadar önemli ise Afyonkarahisar da tarihimiz için önemlidir." diye konuştu.

Afyonkarahisar'ın tarih turizmi açısından vazgeçilmez yerlerden birisi olduğunu vurgulayan Tutulmaz, şöyle devam etti: "Osmanlı, Selçuklu ve Frigyalılar dönemine ait eserler, hala burada turizme hizmet noktasında önemli değerler olarak durmaktadır. Kültür turizmi de bizim için önemli alanlardan birisidir. Tarihi konakların turizme kazandırıldığı bazı illerde, bu, birkaç konak olarak görülürken, Afyonkarahisar'daki tarihi konaklar bir mahalle bazındadır. Mahalleye girdiğinizde tamamen tarihi konaklarla karşılaşırsınız. Bu zenginlik bile tarihi değerlerin turizme kazandırılması bakımından önemlidir."

- "Dünya Motokros Şampiyonası'na ev sahipliği yaptık"

Tutulmaz, kentin alternatif turizm konusunda iddialı bir konumda yer aldığına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğal güzellikleri açısından bakıldığında Kapadokya'daki peri bacalarının bir benzerini ilimizde görmek mümkündür. Akdağ da doğa ve alternatif turizm açısından önemli bir değerimiz olarak turizme hizmet etmektedir. Kongre turizmi açısından yine otellerin burada olmasıyla her yıl yüzlerce kongreye ev sahipliği yapıyoruz. Spor turizmi konusunda da çok güzel tesislerimiz bulunmaktadır. Son iki yılda ortalama 80 civarında takımın geldiği bir kamp merkezi durumundayız. Bununla birlikte Dünya Motokros Şampiyonası'na ev sahipliği yaptık. Sporun alternatif alanlarıyla ilimizi spor turizminde öne çıkarmaya çalışıyoruz."

Şehrin en önemli turizm alanının sağlık turizmi olduğunun altını çizen Tutulmaz, şunları kaydetti:

"Bunun hem termal yönü hem de tıp alanındaki bölümü var. Termal turizm açısından bakıldığında, 25 bin yatak kapasitesi ile Türkiye’de birinci sıradayız. Alt gelir düzeyinden en lüks otellere kadar her seviyeye hitap edecek termal turizm potansiyelimiz var. Kalkınma planlarında yatak kapasitemizi 75 bin olarak öngörüyoruz. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesinin kurulması ile sağlık turizmine ivme kazandırılacak. Üniversitemizin de en büyük amacı budur. Bunu termalle birleştirerek, diğer tıbbi tedavilerle ön plana çıkaracağız."

- "Sağlık turizmi bu hareketlilik içinde önemli yere sahiptir"

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, sağlık turizminin, ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli alanlardan birisi olduğunu belirtti.

Termal turizmin Afyonkarahisar için çok önemli bir değer olduğunu dile getiren Solak, "Uluslararası turizm hareketliliğine bakıldığında insanların yüzde 80'inin eğlence, dinlenme, sağlık ve yakınlarını ziyaret etmek için hareket ettiğini görüyoruz. Sağlık turizmi bu hareketlilik içinde önemli yere sahiptir." diye konuştu.

Kongreye, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

19. Ulusal Turizm Kongresi, 21 Ekimde sona erecek.

Mustafa Bayer -AA


Benzer Haberler & Reklamlar