Aborijinler 50 bin yıldır Avustralya'daymış!

Aborijinler 50 bin yıldır Avustralya'daymış!

Aborijinlerden toplanan saç telleri üzerinde yapılan DNA araştırmalarından yola çıkılarak, Aborjinlerin 50 bin yıldır Avustralya'da yaşadığı iddia edildi.

Antropologlar, farklı yöntemlerle genlere dayalı araştırmalar yaparak, şaşırtıcı etnik varsayımları ortaya atmayı sürdürüyor.  Avustralya'da saç tellerinden elde edilen DNA'ların incelenmesi ile 50 bin yıl önceki popülasyon hakkında fikir elde edildiği iddia edildi.

Adelaide Üniversitesi'nin yaptığı basın açıklamasına göre; 1900'lü yılların ortalarında Avustralya genelinde yaşayan Aborjin kökenlilerden toplanan saç numunelerinden, bu kavmin 50.000 yıl boyunca Avustralya'da yaşadığı keşfedilmiş! Güney Avustralya Müzesi'nin, zengin kültürel, dilsel, soy bilimi ve coğrafi verileri içeren saç numuneleri koleksiyonu, Adelaide Üniversitesi Antropolojik Araştırmalar Kurulu tarafından bu proje için kullanılmış. İşte ilginç araştırma ve ilginç iddialar: 

Doğa dergisinde de (journal Nature,) yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, Adelaide Üniversitesi'nin Antik DNA araştıma bölümü (ACAD) tarafından, Güney Avustralya Müzesiyle ortaklaşa yürütülen Aborijin Mirası Projesi çerçevesinde Aborijin kabilesinin ilk detaylı genetik haritası çıkarıldı.

10 yıl süreli Aborijin Mirası Projesinin ilk sonuçlarına göre; araştırmacılar, Güney Avustralya Müzesinde bulunan 1928-1970 yılları arasında Avustralya genelinde yapılan bir dizi antropolojik amaçlı gezi sırasında toplanmış saç numunelerinin 111 saç örneği alarak, mitokondriyal DNA'yı analizi yaptılar.

Mitokondrial DNA incelemelerinin, maternal soy araştırmalarına olanak tanıdığını iddia eden antropologlar, günümüzdeki Aborijinlerin 50.000 yıl önce Avustralya kıtasına ve Yeni Gine adasında gelen tek kurucu nüfusun torunları olduğunu iddia ediyorlar.  İddiaya göre Aborijinler, ilk 1500-2000 yıl içinde Avustralya'nın doğu ve batı kıyılarında hızla yayılmış ama büyük çoğunluğu Güney Avustralya'da toplanan kabileler teşkil etmiş.


Aborijin Mirası Projesi çerçevesinde saç örnekleri, Aborijin aileleri ve topluluklarının rızaları ile toplanmış. Bilimsel inceleme sonuçlarının yayını öncesi Aborijin perspektifleri elde etmek için de ailelerle görüşmeler yapılmış.  Araştırma, yaşlı Aborijinlerin, Genografik Projesi yöneticilerinin ve mesleki etik uzmanların rehberliğinde gerçekleştirilmiş.

Güney Avustralya Müzesi Direktörü Brian Oldman; "Aborijin Mirası Projesi, keşif gezileri esnasında herkesin güvenini kazanmış Normandiya Tindale ve Joseph Birdsell'in Güney Avustralya Müzesinde korunan kapsamlı kayıtları çerçevesinde gerçekleştirildi. Filmler, ses kayıtarı ve yazılı notlarda görüşülen kişilerin doğum yerleri, aile öyküleri ve haklarında ayrıntılı bilgiler,  aile ağaçları yer alıyor. Bu proje, tarihin yeniden yapılandırılması için geniş yaklaşım yelpazesinnde gerçekleştiriliyor " dedi.

Adelaide Üniversitesi ACAD Direktörü ve proje lideri Prof. Alan Cooper ise "Şaşırtıcı bir şekilde, şu ana kadar, temel nüfus kalıpları 50.000 yıldır devam ediyor. Fakat bilimin bunu dünyanın geri kalanına göstermesi önemlidir. Bu heyecan verici bir projedir ve umudumuz, aynı soydan gelen ailelerin, bir araya gelmelerine yardımcı olmaktır. Aborijin ailelerinden, özellikle Cherbourg, Koonibba ve Point Pearce topluluklarına, bu proje için aldığımız destekten dolayı minnettarız."" dedi. "

Almanya'nın Max Planck Enstitüsü, İnsanlık Tarihi Bilimi bölümünde görevli eski ACAD öğretim üyesi  Dr Wolfgang Haak ise;  "Avustralya'da Aborijin genetik tarihinin yeniden yapılandırılması çok zor.  Geçmiş hükümet uygumaları yüzünden bağlar çok karışık, tarihteki zorunlu nüfus göçleri, yer değiştirme politikaları, çocuk kaçırma ve kölecilik gruplar arasındaki fiziksel bağlantıyı silmiş" diyerek projeyi önesediğini söylüyor.

Araştırmaların nükleer genom analizlerinden gelen bilgilerle genişletileceği belirtildi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar