80 milyon yıldır evrim geçirmeyen balık türü yakalandı

80 milyon yıldır evrim geçirmeyen balık türü yakalandı

Milyonlarca yıldır değişim geçirmeden, dinozorlar çağından bu yana varlığını sürdürdüğünden dolayı "yaşayan fosil" denilen fırfırlı köpekbalıklarından biri Portekiz'de trolle avlanan bir balıkçı tarafından yakalandı.

Portekiz kıyılarında trolle avlanan bir balıkçı ağlarında nadir görülen köpekbalığı türü görünce, bilim adamlarına haber vermeyi ihmal etmedi.

Algarve sahili açıklarında yüzerken avlanan 1,5 metre uzunluğundaki Chlamydoselachus anguineus (Fırfırlı Köpek Balığı); 300 dişli, yılanvari kafatasıyla dikkat çekiyor. Okyonusların 1500 metre derinliklerine kadar yaşayabilseler de genelde 50 ile 200 metre derinlikte bulunuyorlar.  2 metreye varan boylarıyla, köpekbalıklarının erken atalarına ait özelliklere sahipler. Koyu kahverengi derileri, yılan balığı benzeri vücut yapıları ve diğer kakrabalarına kıyasla oldukça geride bulunan sırt, pelvik ve anal yüzgeçlere sahipler. Günümüzdeki köpekbalıklarının aksine, 5 yerine 6 solungaç yarıkları bulunmakta. Yılan gibi geriye esneip, ileri fırlayarak avının üstüne atlayabiliyor. Balık, yaşayan canlı türleri arasında 42 ay süreyle en uzun gebelik süresine sahip.

Kretase Dönemden beri (Yaklaşık 80 milyon yıldır) hiç değişmeden günümüze kalan soyunu sürdürdüğü tahmin ediliyor.

Dinozorların yaşadığı dönemlerden beri var varlığını sürdürdüğü için "canlı fosil" denilen türün bir üyesinin Portekiz kıyılarında canlı yakalanması, bilim adamlarını sevindirdi. Balık üzerinde yağılacak bilimsel incelemeler, onun milyonlarca yıldır formunu nasıl koruduğuna dair bilgiler verebilecek.

Algarve Üniversitesi’nden Profesör Margarida Castro,fırfırlı köpek balığının

İLK OLARAK 19. YÜZYILDA GÖRÜLMÜŞTÜ

Avrupa Birliği (AB) öncülüğünde, ticari balıkçılığın gümümüz şartlarına uygun hale getirilmesi amacıyla araştırma yapan bir grup fırfırlı köpekbalığı ile Portekiz'in Algarve kıyılarında karşılaştı.  Fırfırlı köpekbalığının ilk olarak 19'uncu keşfedilebildiği belirtildi.

 Uzmanlar ise "Bir fırfırlı köpekbalığına rast gelmeniz neredeyse imkânsız. Ama yine de bir mucize gerçekleşir ve bunlardan birini görürseniz, kaçabildiğiniz kadar uzağa kaçın ve muhteşem çenesiyle jilet gibi dişlerinden sakınmaya bakın" uyarısında bulundular.


Benzer Haberler & Reklamlar