220 yıllık Kur'an-ı Kerim'e restorasyon

220 yıllık Kur'an-ı Kerim'e restorasyon

Teke Sancağı Mütesellimi Hacı Osmanzade Hacı Muhammet Ağa Vakfınca 1796'da yazdırıldığı belirlenen ve lal, siyah mürekkep ve sarı altın yaldızlarla kaleme alınan Kur'an-ı Kerim, İstanbul Yazma Eserler Bölge Müdürlüğünde konservasyonu ve restorasyonu yapıldıktan sonra özel bir odada sergilenecek.

ANTALYA : Antalya'da Teke Sancağı Mütesellimi Hacı Osmanzade Hacı Muhammet Ağa Vakfınca 1796 yılında yaptırıldığı tespit edilen Kur'an-ı Kerim, konservasyon ve restorasyonu yapıldıktan sonra sergilenecek.

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Antalya Müzesinde bulunan Kur'an-ı Kerim'in 1796 tarihli mühründen, Teke Sancağı Mütesellimi Hacı Osmanzade Hacı Muhammet Ağa Vakfına ait olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Kur'an-ı Kerim'de yer alan bu tarih ile Müsellim Camisi kitabesindeki tarihin eş zamanlı olması nedeniyle kitabın caminin bitişiğindeki kütüphaneden geldiğinin anlaşıldığının ifade eden Karabayram, 31,3 santimetre uzunluğunda, 24,5 santimetre genişliğindeki eserin, sarımsı aharlı kağıt üzerine lal, siyah mürekkep ve sarı altın yaldızla kaleme alındığını, kufi, nesih ve sülüs yazı türleriyle yazıldığını vurguladı.

Karabayram, Kur'an'ın son derece okunaklı bir yazıyla kaleme alındığını anlatarak, 2012 yılında restore edilmek üzere Konya Yazma Eserler Müdürlüğüne gönderildiğini aktardı. Buradaki incelemede Kuran-ı Kerim'i restore edecek özel ustalar bulunmadığı için geri geldiğini ifade eden Karabayram, şöyle dedi:

"Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun talimatıyla kitap İstanbul Yazma Eserler Başkanlığına gönderildi. Burada yapılacak konservasyon ve restorasyonun ardından kitap ait olduğu yere Antalya'ya gelecek. Yüce İslam dininin en büyük değeri ve rehberi olan Kur'an-ı Kerim, 6 ay içerisinde Antalya Etnografya Müzesinde sergilenmeye başlanacak." dedi.

Özel vitrinde sergilenecek

Kur'an-ı Kerim'de altın varaklar da bulunduğuna dikkati çeken Karabayram, şu değerlendirmede bulundu:

"Kitapta yazı ile uyum sağlayan, yazıyı güçlendiren şakayık çiçeği, daire biçiminde tasarlanmış gülçeler, ok ucu biçiminde yapraklar, kıvrık dal, çintemani, rumi ve palmetler gibi süslemeler yer alıyor. Eşsiz bir eser. Dünyada eşi ve benzerine zor rastlanan bir Kur'an-ı Kerim. Bu kitap Antalya için çok büyük bir değer. Sergileneceği müzeye de büyük bir değer katacaktır. İnanç turizmi açısından da Antalya için büyük önem oluşturan kitap, müzedeki özel tasarlanmış vitrinde sergilenecek ve hak ettiği değeri bulacaktır."


AA Süleyman Elçin


Benzer Haberler & Reklamlar