2 Bin yıllık stelle duvar örülmüş!

2 Bin yıllık stelle duvar örülmüş!

Aktüel Arkeoloji dergisine bir okuyucu tarafından gönderilen fotoğrafla birlikte başlayan araştırma Isparta Müzesi yetkililerini de şaşırttı. 2000 yıllık steller bahçe duvarında bulundu

Isparta'nın Aksu ilçesi Sofular köyünde akıl sağlığı yerinde olmayan bir köylünün virane evinin duvarında 2000 yıllık Roma dönemi mezar stelinin devşirme taşı olarak kullanıldığı görüldü. İhbar eden vatandaş müdahale edilmediği takdirde taşın yakın zamanda çalınabileceğini not etti. Derginin editörleri durumu Isparta Müzesi’ne bildirdi. Müze uzmanları yerinde inceleme yapmak için belirtilen adrese gitti.

MÜZEYE TAŞINACAK

Hürryet gazetesinin haberine göre; uzmanlar yıkık durumdaki evin bir duvarında devşirme olarak kullanılan steli gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemedi. Hem belirtilen evde hem de çevre evlerin duvarlarında ve bahçelerinde çok sayıda Roma dönemi mezar stelleri olduğu tespit edildi. Çevrede bilinen antik kent olmaması müzecileri bölgede araştırma yapmaya itti. Şimdilik tarihi eser statüsündeki 2000 yıllık mezar stellerin nereden getirildiği tam olarak bilinmiyor.

2000 yıllık steller tesadüfen bulundu

Literatürde bu köyde bulunan herhangi bir antik kent isminin geçmediği biliniyor olsa da, taşların bölgeye en yakın mesafedeki Tynada antik kentinden getirildiği düşünülüyor. Müzecilerin yaptığı ilk incelemede steller arasından bir tanesinin sağlam durumda olduğu ve bir duvarın devşirme taşı olarak kullanıldığı anlaşıldı. Yaklaşık 1 metre yüksekliğindeki stelin üstünde Yunanca bir yazıt, 3 insan kabartması ve üçgen alınlığının ortasında da bir hayvan kabartmasının olduğu görüldü. Müze müdürlüğü bölgede inceleme yapmak ve eserleri müzeye taşımak için çalışma başlattı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar