10 ciltlik Türkiye Turizmi Tarihi kitabı tanıtıldı

10 ciltlik Türkiye Turizmi Tarihi kitabı tanıtıldı

Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Projesi tamamlandı. 22 kişilik ekip tarafından 3 yılda tamamlanan projede derlenen bilgiler Dünden Bugüne Türkiye'de Turizm başlığı ile 10 ciltlik kitap olarak yayınlandı.

Türkiye Turizmi Tarihi’nin 10 ciltlik kitaplarının basımı sektörden sağlanan destekle gerçekleştirildi, Yayın Hilton İstanbul Bosphorus’ta sektöre tanıtıldı.

Türkiye’nin her yerinden, sektörün her kesiminden 522 kişiyle yapılan 696 saatlik görüntü ve ses kaydıyla gerçekleştirilen, 7438 sayfa, 10 ciltten oluşan “Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Projesi” tamamlandı.

Prof. Dr Nazmi Kozak yönetiminde 22 kişilik ekiple 2012 yılında başlatılan çalışma Aralık 2015’te tamamlandığı halde Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin üstlendiği projenin kitap basımı rektör tarafından engelleniyordu.

Turizm Tarihi açılan kampanya ile sektörden duyarlı kişi ve firmaların katkısı ile gerçekleştirildi.

Türkiye’nin uluslararası alanda örnek alınan turizmdeki gelişimine birinci elden tanık olmuş 522 kişiyle yapılan görüşmelerle hazırlanan yayın Tarih Vakfı ve Ekin Grubu’nun kurumsal danışmanlığında gerçekleştirildi.

Bu kapsamda; turizm eski bakanlarından, bakanlık müsteşarlarına, otel müdürlerinden turizm yatırımcılarına, aşçılardan turist rehberlerine, belediye başkanlarından muhtarlara kadar geniş yelpazede görüşmeler yapıldı.

Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenen projede hazırlanan 10 cilt kitabın basımına, proje bütçesinde gider kalemi ve yeterli bütçe olmasına rağmen, Rektörlükçe “idarenin takdir hakkı” gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

Bunun üzerine turizmgazetesi.com Genel Yönetmeni Fehmi Köfteoğlu sektöre çağrı yaparak çalışmanın basımı için kampanya açtı.

Kitapların basım süreci hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nazmi Kozak Kitapların 2015 yılı sonunda basıma hazır hale getirildiğini, ancak birtakım yönetsel kararlar dolayısıyla, proje bütçesinde kitap basım kalemi olmasına rağmen, kitapların basılamadığını açıkladı. Prof. Dr. Kozak konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Proje kitaplarının basımı için idari ve hukuki yollardan çözüm elde edilemeyince Turizm Gazetesi Genel Yönetmeni Fehmi Köfteoğlu tarafından sektöre çağrı yapılarak destek kampanyası açıldı. Kampanya ile kitapların basımı için gereken paranın önemli bölümü elde edildi. Bu vesile ile kampanyaya destek verenlere ve kampanyayı başlatıp yürüten Fehmi beye teşekkür ederiz.”

Türkiye Turizmi Tarihi’nin tanıtım kokteylinde sektörün duayen isimleri bir araya geldi.

Fehmi Köfteoğlu da şunları söyledi:“Dünya turizmi için bir ‘case study’ (örnek olay) olan Türkiye’nin turizmdeki dünden bugüne gelişimini bizzat yaşayanların ağzından anlatılarak kayda geçirilen böyle bir çalışmanın kişisel kapris ve anlaşılmaz nedenlerle engellenmesine gönlüm razı olmadı. Bunu sektör ile de paylaşarak çalışmanın basımı için gerekli parayı toplamak üzere kampanya açtık. Rektörün basımını engellediği bu çalışma sektörün katkısı ile tamamlandı.”

Türkiye Turizmi Tarihi, 522 kişiyle yapılan 696 saatlik görüntü ve ses kaydıyla gerçekleştirildi; 7438 sayfa, 10 ciltten oluşuyor.
 

Turizm Tarihi’nin basımına katkı sağlayanlar
(Alfabetik sırayla)

Ahmet BARUT (Barut Otelcilik) AKTOB Ali İmdat UÇAR ASKA HOTELS Bentour Turkei Bülent AĞAOĞLU Deniz ÇERÇİOĞLU Dr. Erkan YAĞCI (Concorde de Luxe Resort) Detay Yayıncılık Engin BAYRAKTAROĞLU Firdevs ERTAN SERTCAN (Bulvar Palas Oteli) Gen Organizasyon Gülçin GÜNER Hacer AYDIN Halim BULUTOĞLU Haydar BARUT (Barut Otelcilik) Hüseyin KURTOĞLU (Plan Turizm A. Ş.) Kansu GENÇER Meryem AKOĞLAN KOZAK Müfit TARHAN Necla ERTAN OKUMUŞOĞLU (Bulvar Palas Oteli) Nizamettin ŞEN Orhan SANCAR OTI Holding Prof. Dr. Faruk ANDAÇ Prof. Dr. Meral KORZAY Prof. Dr. Şükrü YARCAN Prof. Dr. Tunca TOSKAY Serhan ALTINORDU (Zemin Yatırım Hizmetleri A. Ş.) Tekin ERTAN (Bulvar Palas Oteli) Yasemin ERTAN (Bulvar Palas Oteli) Yeliz Gül EGE Yusuf HACISÜLEYMAN

www.turizmgunlugu.com


Benzer Haberler & Reklamlar