İnsansı türlerin taş alet üretiminde elin faktörü çok büyük

İnsansı türlerin taş alet üretiminde elin faktörü çok büyük

İnsan ve insansıların taş alet kullanımında ve teknoloji geliştirmesinde parmaklar kadar avuç içi kavrama kapasitesinin de önemli olduğu saptandı. Elinin karama yeteneği gelişmeden insansı türlerin ok ucu, mızrak ucu gibi gelişmiş teknolojik aletler üretmesi mümkün görünmüyor.

Taş alet üretim tekniğini insan elinin biyolojisine bağlayan ilk araştırma gerçekleştirildi. Litik Teknoloji araştırmasının savunduğu teze göre; son derece güçlü ve hassas kavrama yapmadan insansıların gelişmiş teknolojiye sahip taş aletler üretemeyeceği anlaşıldı.

Araştırmanın sonuçları; PeerJ (Paleontology and Evolutionary Science section - Paleontoloji ve Evrimsel Bilim bölümü) dergisinde 16 Ağustos tarihinde  Alastair J.M. Key​ ve Christopher J. Dunmore imzaları ile yayınlanan "Paleolitik teknolojik davranışlarda el yeteneklerinin önemi" (Manual restrictions on Palaeolithic technological behaviours) başlıkla makalede yayınlandı.

British Academy tarafından finanse edilen araştırma, İngiltere'nin West Sussex kontluğundaki Boxgrove sahasında bulunan taş aletler üzerinde, School of Anthropology and Conservation Üniversitesinden Dr. Alastair Key liderliğinde gerçekleştirildi. En eskinin 500 bin yıllık olduğu tahmin edilen taş aletlerin nsaıl tasarlandığı ve hangi teknolojik imkanlarla üretildiğini saptamak için özel platform hazırlandı.

Ellerine sensörler bağlanan gönüllü denekler sayesinde paleolitik dönem avcıların taş alet üretimini nasıl gerçekleştirdikleri anlaşılmaya çalışıldı. Araştırma sırasında alet üretimi için avuç içi kavrama yeteneğininin parmaklardan da önemli olduğu fark edildi. Taş alet üretimi gerçekleştirilirken avuç içinin uyguladığı basınç parmakların kavrama yeteneğinden daha büyük önem arz ediyordu.   İnsansı türlerin, güçlü kavrama yeteneği gerçekleştirmeden, mızrak ucu, ok ucu, çok amaçlı balta gibi teknolojik araçlar üretmeleri mümkün görünmüyordu.

İnsansıların fosil kayıtlarında en az ele geçirilen kemik parçalarının el kemikleri olduğu dikkate alınırsa keşfin önemi biyolojik evrim araştırmaları açısından oldukça büyük.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar