1950'li yıllardan bu yana varlığı bilinen fakat zamanla üstü kapanan tümülüsün yerini saptandı ve arkeologlarca ortaya çıkarıldı. Tümülüsün Helenistik dönemden kalma bir anıt mezar mimarisi içerdiği tahmin ediliyor.
Troya antik kenti kazısında 3 bin 300 yıllık desenli bir kemik sap bulundu. O yıllarda kemik kabzalar kullandığından hareketle Troya arkeoloji ekibi, sapın bir hançere ait olabileceğini savundu.
Van'ın Erciş ilçesinin Çelebibağı Mahallesi Madavank mevkisinde Urartu dönemine ait yerleşim alanları, açık hava tapınma alanındaki ana kayada T şeklinde 3 niş, kayaya oyulmuş iskele ve anakaya zeminine kazılmış lahit şeklinde mezarlar tespit…
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kültür ve turizm merkezi haline getirilmesi amaçlanan Kurul Kalesi'nin üzerinin Göbeklitepe'deki gibi çatıyla kapatılacağını söyledi.
Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında çalışan arkeologlar, 1700 yıllık Roma Kalesi'nin bir bölümü gün yüzüne çıkarmayı başardı.
Göbeklitepe'nin çevresinde yapılan sondaj çalışmalarında, en eskisi M.Ö. 13.600’lü yıllara tarihlendirilen polenler gün yüzüne çıkarıldı. Polenler, Göebeklitepe'nin 15 bin yıl önceki bitki örtüsü hakkında önemli bilgiler veriyor.…
Anavarza Antik Kenti'nde, üzerinde Grekçe yazıtın yer aldığı Kilikya Generali İllus'a ait olduğu değerlendirilen hamam-saray kompleksi bulundu.
Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Çorum Tarih Öncesi Yüzey Araştırması Projesi" kapsamındaki araştırmalarda bulunan "kesici ve delici alet parçalarının Orta Paleolitik Dönem'e ait olduğunu tespit etti
Çanakkale Boğazı'nın çıkışında 1 ila 4'üncü yüzyıllarda en önemli liman kentlerinden olan eski Roma kolonisi Alexandria Troas'ta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Ezine Belediyesi ve ana sponsor İÇDAŞ AŞ'nin desteğiyle süren arkeolojik…
Zonguldak'taki Tieion Antik Kenti'nde yer alan Roma dönemine ait Tios tiyatrosu, yaklaşık 10 yıl sonra yeniden başlayan kazı çalışmalarıyla turizme ve kültürel hayata kazandırılacak.
Muğla'nın Milas ilçesinde Kapıkırı Mahallesi'nde yer alan Herakleia Antik Kenti'nde, Endymion Kutsal Alanı ile Göl Kalesi'nde gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında yeni yapılar ortaya çıkarılırken, Helenistik Kule'de 8 iskelet kalıntısına…
Yemek pişirmenin bilinen en eski kesin kanıtı 170.000 yıl önceye dayanıyordu. Yayınlanan yeni araştırma, insanların 780 bin yıl önce ateş kullanarak pişmiş besin tüketmeye başlamış olabileceğine işaret ediyor. Tarihi 610.000 yıl geriye çeken çalışma,…
Türkiye ve İsviçre arkeolojik kültür varlıklarının iadesine ilişkin anlaşma imzaladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile İsviçre İçişleri Bakanı Alain Berset, Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasa Dışı İthali ve Transit Geçişinin Önlenmesi…
Halime Hatun Kümbeti'nin yanı başında ilk etapta 701 mezar tespit edilen alanda gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında, arkeologlar, toprak altından sandukalı 6 mezar çıkarttılar.
Arkeologlar, Hasankeyf Kalesi'nin içme suyunu sağlayan yaklaşık 6,5 kilometrelik tarihi su şebekesinin 2 kilometrelik bölümünü tespit etmeyi başardı. Artuklu dönemine ait ve 800 yıllık olduğu düşünülen su şebekesinin bir kısmının kayalardan geçen…
Efes Antik Kenti kazılarında arkeologlar restoran, mutfak, depo ve atölye kalıntılarına ulaştılar. Bir yangın tabakasının altından çıkan milattan sonra 7. yüzyıla ait dükkan ve mahalleden geriye kalanlar, dönemin mutfak kültürüne ışık tutuyor.…