Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören önemli bir arkeolojik alan da Malatya'nınUNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Arslantepe Höyüğü oldu. Höyüğün geçici koruma çatısı çökerken, binlerce yıllık kerpiç duvarlarının bir kısmında kaymalar meydana…
Deprem bölgesindeki toplam 1652 kültür varlığının koordinat verilerini belirtleyen gönüllü ekip; uydulardan gelen yüksek çözünürlüklü görüntülerle, arkeolojik alan ve kültürel varlıkların eski koordinatlarını eşleştirerek oluşan hasarın boyutunu…
Çin’deki Yueyang antik kentindeki arkeoloji kazılarında 2.400 yıllık olduğu tahmin edilen sifonlu tuvaletin alt kısımları ortaya çıkarıldı. Tuvalet, iç mekanda bulunan bir kaseden ve açık bir çukura yol açan bir borudan oluşuyor. Her kullanıldığında…
Güney Irak'ta arkeoloji kazıları yapan İngiliz arkeologlar, Sümerler dönemine ait 4500 yıllık saray kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. "Kayıp Saray" olarak nitelendirilen 4500 yıllık yapı, Sümer Uygarlığı döneminde Lagaş'ın dini merkezi olan…
Suudi Arabistan'ın Al Ukhdud kentindeki arkeoloji kazılarında, arkeologlar pek çok çanak çömlek parçasının yanı sıra, üzerinde kelebek motifleri olan 3 altın yüzük, bronzdan imal edilmiş bir boğa başı ve 230 cm uzunluğunda, 48 cm yüksekliğindeki…
Shaanxi Arkeoloji Enstitüsü, arkeologların keşfettiği 800.000 metrekarelik yerleşim alanın tarihinin M.Ö 1000'li yıllara indiğini belirtti.
Gazze Şeridi'nde, Roma dönemine ait mezarların bulunduğu arkeolojik alanda yapılan kazılarda kurşun bir lahit bulundu.
İspanya’nın Cabra kentindeki Villa del Mitra’da yapılan arkeoloji kazılarında arkeologlar, ritüel ziyafetlerin kalıntılarıyla birlikte Tanrı Mithras'a adanmış bir kutsal alanı ortaya çıkardılar.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, müzelerdeki hasar tespit durumunu açıkladı: Hatay Arkeoloji Müzesinin bir bölümünün hasara uğradığı, Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman, Malatya müzelerinde…
Özellikle Adıyaman ve çevresi ile ilgili tarih ve arkeoloji konularında eserler veren Eskiçağ tarihçisi Muzaffer Özçiriş'in deprem esnasında Adıyaman'da kardeşi Mustafa Özçiriş ile birlikte enkaz altında kalarak öldüğü…
Ankara Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’ndan mezun olarak grafikerlik ve yazarlıkla hayatını sürdüren Bedir Torun, iki çocuğu ve eşiyle birlikte ydeprem felaketinde hayata veda etti.
Roma metrosu arkeoloji kazılarında nadir görülen bir arkeolojik kalıntıya rastlandı.
Arkeologlar, kişiye özel üretilmiş cam bardağın dibine altın yaldızla işlenmiş bir erkek portresi ile karşılaştılar. Resmin Roma Şehir tanrıçası 'Dea Roma'yı…
Uşak'ta T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Uşak Üniversitesinin işbirliğinde yürütülen Blaundos antik kenti arkeoloji kazısında arkeolog / restoratör olarak görev alan Onur Ercan Erdoğan, Malatya Yeşilyurt'ta depremde ailesi ile birlikte vefat…
Vücudun hangi bölümünün hangi malzeme ile mumyalandığını içeren ilginç arkeolojik keşif, 2018'de bir firavun mumyalama atölyesinin bulunmasından yaklaşık 5 yıl sonra Mısır ve Alman araştırmacıların çalışmaları sonucu…
Norveç'te, dünyada runik alfabesinin kullanıldığı en eski taşlar, gün yüzüne çıkarıldı. Arkeologların bir kaç ay önce bulduğu Runik Alfabe ile "idiberug" yazılı Svingerud Taşı'nın uzmanlarca incelenerek doğruluğu saptandıktan ve tarihi belirlendikten…
Türk Tarih Kurumu tarafından desteklenen kazılarda görev yapan sözleşmeli arkeologların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kadrolu personeli olmasına dair önerge, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.