
Cevat Şakir Kabaağaçlı gönüllerde yaşamayı sürdürüyor
Halikarnas Balıkçısı mahlaslı gazeteci, yazar, şair, ressam Cevat Şakir Kabaağaçlı, dünyanın gözde turizm kenti Bodrum'a yaptığı katkılarla gönüllerde yaşamayı sürdürüyor.
Halikarnas Balıkçısı mahlaslı gazeteci, yazar, şair, ressam Cevat Şakir Kabaağaçlı, dünyanın gözde turizm kenti Bodrum'a yaptığı katkılarla gönüllerde yaşamayı sürdürüyor.
Arkeologlar, restoratörler, mimarlar, jeomorfologlar, antropologlardan oluşan Zerzevan Kalesi arkeoloji kazıları ekibinde çalışanların çoğu aynı bölgede yaşamış ve hayallerinin peşinden koşmuş isimler. Restoratör Azat Ekinci de onlardan…
İstanbul'u teslim tutanağının Arabic adlı gemide imzalandığını söyleyen Prof. Dr. Mahir Aydın, O günlerde İstanbul'a gelen Mustafa Kemal Paşa, 'Geldikleri gibi giderler' diyor. O devirde buna inanmak mümkün değil. Ancak zaman Mustafa Kemal'i haklı…
Arkeolojinin yorucu ama çok zevkli bir meslek olduğuna işaret eden Prof. Dr. Refik Duru, arkeolojik çalışmaların bir nevi iğneyle kuyu kazmak olduğunu anlattı.
Çocukken dedesi Abdülaziz'in toprak altındaki kılıç sapını bulduktan sonra arkeolojiye merak salan Muftarevic, arkeolog olarak Saraybosna Müzesi bünyesinde Osmanlı Arkeolojisi çalışmaları başlattı.
Gazneliler, Karahanlılar ve Selçuklular gibi tarihte önemli yer edinmiş Türk devletleriyle birlikte Orta Asya'dan Anadolu'ya taşınan kervansaraylar, hem konukseverliğin hem de ince mimari anlayış ve ticari hassasiyetin izlerini taşıyor.
Anadolu’nun batı kıyısındaki Doğu Yunan kentlerini fetheden ve atlıları ile Yunan ordularını ürküten Lidya daha sonra Perslere boyun eğmek zorunda kalmıştı. Paranın mucidi olarak tanınan ve lüks yaşamları ile efsaneleşen Lidya kültürünü özel kılan…
İhmal ve ilgisizlik nedeniyle İstanbul surlarının içler acısı durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Ahunbay, “İstanbul’un durumuna içim acıyor, içim yanıyor, moralim bozuluyor. Bize emanet kalan mirası katlediyoruz” dedi...
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Anadolu coğrafyasında yaşıyorsak, bunu 1048 tarihindeki Pasinler Zaferi'ne borçluyuz. Pasinler, Anadolu'nun Türkleşmesine zemin hazırlayan bir savaştır,…
Çankırı kadar özel bir yer ki, bir iç denizin kara sallaşmasıyla birlikte oluşan tuz birikimleriyle birlikte tuz galerilerinin oluşması, bu tuz galerilerine turizme kazandırılmış olsa neler kazanacaklar, diyen Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, antropolojik…
Duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, 1964 yılından bu yana gitmediği arkeolojik kazı, arazide olmadığım hiçbir yaz olmadığını belirterek, arkeoloji alanında dünden bugüne nelerin değiştiğini anlattı.
Sevr'i bilmenin önemli olduğuna dikkat çeken Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, belgeyi hazırlayan ülkelerin hala aynı niyetleri taşıdığını ifade etti.
Yarım asır boyunca Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun her köşesini dolaşıp antika eşya topluyor. Elazığ'ın Palu ilçesinde yaşayan "Antikacı Yaşar"ın hayatının 50 yılından fazlası, köy köy gezip tarihi değere sahip eşyaları satın alarak müzelere ve antika…
İhsan Doğramacı ve oğlu Ali Doğramacı'nın, Halil İnalcık'ın kütüphanesini Türkiyeye taşıma kararını takdir ettiğini belirten İpşirli, Prof. Dr. Halil İnalcık'ın kütüphanesin ABD'ye bırakmayıp Türkiye getirmesinin önenimini anlattı.…
Kuruluş aşamasından itibaren Osmanlı'nın Rumeli'ye önem verdiğini dile getiren Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Osmanlıların gittiği yerdelerde iyi komşuluk yaptığını ve iyi ilişkiler kurduğunu anlattı.
İstanbul üzerine kitapları ile tanınan, Anadolu Rock Müziğinin efsane grubu 3 Hürel'in üyelerinden olan ünlü sanatçı Haldun Hürel, İstanbul'a bu zamana kadar çok büyük kötülükler yapıldığını söylüyor.