
Damgalar, Türklerin bilinen ilk yazılı metinleri
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aksoy: Türk damgaları, Türk tarih yazıcılığında arkeoloji eserleriyle beraber en eski belgeler.
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aksoy: Türk damgaları, Türk tarih yazıcılığında arkeoloji eserleriyle beraber en eski belgeler.
Sur'un Yıkımına Hayır Platformu'nun davetlisi olarak Sur'da ziyaretlerde bulunan Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yiğit Ozar, "Sur'da yaşanan sadece bir tahribat değil kırımdır" dedi.
Popüler bir tarih ve arkeoloji kitabına imza atan, Göbekli Tepe ve Ön-Türkler kitabının yazarı Özgür Barış Etli'ye göre; 1071 yılı Türklerin Anadolu’ya son geliş tarihi sayılmalı.
Sachihiro Omura Japon bir arkeolog. 43 yıldır Türkiye’de çalışıyor. Müziği, yemeği, kültürüyle kavramış Türk insanını. Zaten “Türkiyeliyim” diyor. Köy yoğurduna bayılıyor, Nilüfer ve Ajda Pekkan şarkılarından vazgeçemiyor. Emekli olunca bir Ege…
Arkeologlar, Danimarka'daki halka şeklindeki beşinci Viking kalesini açığa çıkardı. Akılsız yağmacılara nazaran Orta Çağ Vikingleri’nin teknolojik gelişimleri bu surları inşa edebilecek kadar ilerdeydi.
Süleyman Faruk Göncüoğlu, İstanbul’da yaşayanların bir aidiyet eksikliği yaşadığını söylüyor.
"Türkler Anadolu’ya Malazgirt’ten evvel, Anadolu’da iş var, çalışacak yer var diye geliyordu. Paralı asker olarak, işçi olarak, çiftçi olarak geliyorlardı." diyen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, bütün Neolitiğin kurgusunun, yarı kurak bölgenin…
Yayın hayatında 10. yılını kutlayan Aktüel Arkeoloji Dergisi yayın koordinatörü Ayşe Tatar; "dergimiz güçlü arkeoloji geleneği oluşturulan Türkiye’de eksik kalan bir tarafı tamamlamak için zor bir misyon ile yola çıktı" dedi.
İnşaat mühendisi Yaşar Yılmaz, ömrünü Anadolu'dan kaçırılan eserlere adadı ve Anadolu'nun Gözyaşları adlı eserinde, yağmalanan tarihi eserlerden 80 bin tanesinin hangi müzede, hangi özel koleksiyonda olduğunu gözler önüne…
Kenti Dinlemek adlı kitabının yazarına göre; siteleşme mantığı başkalarını kentsel mekandan ve bu mekana dair temel haklarından mahrum bırakarak, onları taciz ederek kentsel mekanda kendine yer açmak; mekanı inhisarına almak ve bu sırada da acı ve…
Kendini kent insanı olarak tanımlayan Büyükelçi Mottus'un Ankara'da en sevdiği mekan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi.
Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde, ana yolun hemen kenarında yer alan Roma Dönemi askeri yerleşimi olan Zerzevan Kalesi’nde süren arkeolojik kazıları, kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun anlattı.
Arkeolojinin bütün bilimlerin toplamı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nevzat Çelik, 'herhalde kendini en çok cahil hissedenler sanıyorum ki arkeologlar olmalı' diyor
Arkeolog Jean-Paul Demoule, 'gerçeklik daima tahayyül edebildiğimizden karmaşıktır' diyor ve ana tanrıçadan hareketle, bir zamanlar kadınlar hakimiyeti olduğunu iddia edenleri hayalcilikle nitelendiriyor.
Cengiz Bektaş: Arkeologlar tarihi ortaya koyacaklar, araştıracaklar… Ancak bunun yorumlanması yalnız arkeologlarca yapılamaz.
Anadolu’nun Kalkolitik merkezlerinden Güvercinkayası Kazılarının başkanı Prof. Dr. Sevil Gülçur; Güvercinkaya'nın bütün katmanlarıyla yerleşmenin bütünüyle çalışabildiği arkeolojik alan olduğuna dikkat çekti.