İntihar olayı sonrası gözlerin çevrildiği Gaziantep Müze Müdürlüğü'nde 30 yıl çalışan arkeolog Fatma Bulgan Yanık, müntehir arkeolog Merve Kaçmış gibi mobing gördüğünü belirterek, müzelerde eser zimmetleme ve müdürlerin görevlendirilme yöntemlerine…
Dokuz katlı kentin arkeoloji mirasını gözler önüne seren Troya Müzesine dair güncel bir röportaj.
Yazar İskender Pala; "Arkeoloji okurken, kozmolojiyi ve coğrafyayı araştırırken buzul çağına gidiyorsunuz. O zaman taşlar yerli yerine oturmaya başlıyor ve bir izah getirebiliyorsunuz. Yani dünyayı kendi bağlamında düşünerek Göbeklitepe’ye bakmak.…
Herkül heykelinin çalınan kısmının 2011 yılında Antalya Arkeoloji Müzesine getirilmesine verdiği katkıyla da Türk insanının gönlünde ayrı bir yer edinen Türk sinemasının sevilen oyuncularından, tiyatro sahnesinin ardından Yeşilçam'daki 55 yıllık…
Uğur Müldür, Antik Roman adlı eseriyle ilgili olarak Cumhuriyet Kitap Ekinden Suat Hayri Küçük'ün sorularını yanıtladı.
Sürgünde, Osmanlı Hanedanlığı'ndan birçok aile üyesinin intihar ettiğini söyleyen Mourad, 'Biz vatansever insanlarız, ülkemizin düşman işgalinden kurtulmasını bizler de çok istedik. Osmanlı Hanedanlığı üyeleri, Kurtuluş Savaşı sonrası sürgüne…
Su Altı Arkeolojisi Uzmanı Arkeolog Mehmet Bezdan, Türkiye'nin su altı arkeolojisi alanındaki konumuna ve yapılan çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin kurucusu Oğuz Alpözen, dünyanın tek ‘Canlı Müzesi’ olarak nitelendirdiği müzenin Bodrum Kalesi restorasyonu kapsamında katledildiğini savunarak, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinin Sonu adlı bir kitap yayınladı ve…
Kültürel Mirasın Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Güner, gerek kültür gerekse tabiat varlıklarımızın korunması tek başına kanun ve yönetmeliklerle veya kişi ve kurumlarla değil toplumun tümüne mal olmuş bir koruma bilinciyle sağlanır,…
Yüksek mimar ve restoratör Seda Özen Bilgili, restorasyon sürecinde en önemli konunun yapıya uygun zaman aralığının ve nitelikli iş gücünün ayrılmasından geçtiğini söylüyor.
Oylum Höyük kazılarına liderlik eden Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin, tarihi metinlerde geçen Nuhaşşe ülkesinin Halep’in güneyinde değil, kuzeyinde yani Anadolu sınırında yer alması gerektiği…
KKTC'de arkeolojinin genelde yanlış algılandığını belirten Profesör Latife Summerer, 'Arkeoloji kelimesi halkta doğrudan hazine bulmak anlamına geliyor' dedi.
'Genellikle mimariyi geliştirmek ve tarihe katkı sağlamak için değil, para kazanmak için yapıyorlar' diyerek restorasyon facialarını yorumlayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Şehrine sahip çıkamayan insanlarla aynı yerde ne mezarım olacak' diyerek…
Bugün bünlerce insanın görmek fırsat kollandığı dünyanın en önemli arkeolojik bulgularının yer aldığı Göbeklitepe bir zamanlar tarlaydı. Tarlanın sahiplerinden Mahmut Yıldız şu an Göbeklitepe arkeolojik alanında bekçilik yapıyor. Göbeklitepe'nin ünlü…
Başlangıçtan Günümüze Tire’de Yahudi İzleri adlı kitabı Tire Belediyesi Kültür Yayınları tarafından yayımlanan Dr. Siren Bora, Sadık Güleç'in konuyla ilgili sorularını yanıtladı:
Ezber bozan arkeolog Prof. Dr. Fahri Işık, Uygarlığı Helenlerin değil Anadolu'nun yarattığını söylerken, Avrupa’nın ana kentinin Atina değil, Milet olduğuna da dikkat çekiyor.