Zati Hawass, Almanya'dan Nefertiti büstünün iadesini istedi

Zati Hawass, Almanya'dan Nefertiti büstünün iadesini istedi

1912 yılında Mısır'daki arkeoloji kazılarda bulunduktan sonda Almanya'ya götürülen ve Berlin Müzesinde sergilenen ünlü Nefertiti Büstünün ülkesinden yasadışı yollarla kaçırıldığını söyleyen Mısır Eski Eserler Bakanı, Büyük Mısır Müzesi açılana kadar eserin iade edilemesini istedi.

Mısır Eski Eserler Bakanı Mısırbilimci Zahi Hawass, Brezilya'nın Mısır Büyükelçiliği tarafından Brezilya'nın Sao Paulo kentinde organize edilen knoferansta Nefertiti’nin Almanya’dan Mısır’a gönderilmesini istedi.

1920'li yıllardan itibaren Berlin'in kültürel sembolü haline gelen Nefertiti Büstünün yasadışı şekilde Mısır'dan kaçırıldığını belirten Bakan Hawass, Büyük Mısır Müzesi’nin açılışından önce eserin ülkesine dönmesinin sevindirici olacağını söyledi.

Nefertiti'nin öyküsü 1912'ye kadar uzanıyor.

Mısırbilimci arkeolog Ludwig Borchardt Tell el-Amarna bölgesindeki arkeoloji kazılarında ortaya çıkmıştı. Ancak arkeolog Mısır'dan giderken pek çok tarihi eserle bitlikte büstü de Almanya'ya götürdü. Arkeolog, bir süre özel koleksiyonununda tuttuğu Nefertiti büstünü 1920 yılında Berlin Müzesi'ne hediye ettiğini açıklamıştı.

Heykel, 1925 yılında Berlin Müzesinde sergilenmesinden bu güne, Mısır ile Almanya arasında siyasi grginlik doğurdu. 1925'te Mısır hükümeti, Firavun kraliçesinin başı Mısır'a dönene kadar Almanya ile ilişkilerini keseceğini açıkladı. Adolf Hitler döneminde Mısır'a iade etme planı reddedildi.

Mısır yıllar boyunca Nefertiti heykelinin yasadışı şekilde Mısır'dan çıkarıldığını ve bu nedenle geri verilmesi gerektiğini savundu. 2005 yılında açtığı dava ile de Almanyanın, heykelin yasal olarak aldığı tezini ispatlamasını istedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar